Goraždanskim ljekarima od sutra se pridružuju i ostali uposlenici u zdravstvu

Ovo je za Klix.ba potvrđeno iz Nezavisnog strukovnog sindikata radnika uposlenih u zdravstvu uz najavu da će štrajk trajati do ispunjenja zahtjeva. Nezadovoljni su činjenicom da je kantonalna vlada ignorisala potpisani aneks ugovora u februaru ove godine, čime je okončan prvi štrajk.

“Nikada nije provedeno u djelo ono što je dogovoreno tako da je to glavni razlog stupanja u novi generalni štrajk. Tada je potpisan aneks granskog kolektivnog ugovora čime je sindikat prihvatio umanjenje prava zbog finansijske situacije u kantonu, međutim ni minimalistički zahtjevi radnika uposlenih u zdravstvu Vladi ne odgovaraju”, izjavio je Emir Baščelija, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika uposlenih u zdravstvu.

Tvrdi da i pored najave štrajka prije deset dana niko iz kantonalne Vlade nije kontaktirao sindikat iako je, kaže, deklarativni stav Vlade da pregovore treba voditi prije stupanja u generalni štrajk.

“Vlada je jako vješta i izmanipulisala je i građane i nas zdravstvene radnike pričom da žele da pregovaraju dok nije štrajk. Prije deset dana su dobili najavu ali nikakvog poziva na sastanak od ministarstva ili nekog drugog do sada nije bilo”, tvrdi Baščelija.

Dodaje da su članovi sindikata ovaj put istrajni u svojim zahtjevima i poziva korisnike zdravstvenih usluga da imaju razumijevanja tokom trajanja generalnog štrajka u okviru kojeg će se pružati minimum usluga.

Kako saznajemo o aktuelnom štrajku sindikata doktora medicine i stomatologa nije bilo riječi ni tokom posljednje sjednice kantonalne vlade u petak. S druge strane podrška Sindikatu doktora medicine i stomatologa stigla je od Ljekarske komore BPK Goražde koja, kako je istaknuto, podržava aktuelni štrajk i sve aktivnosti sindikata te mole pacijente za razumijevanje.

“Masovni odlazak ljekara iz BIH i loš statusno.socijalni položaj čini štrajk apsolutno opravdanim. Potpisivanje adekvatnog kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije kao i one subpopulacije zdravstvenih radnika koji čine kičmu svakog zdravstvenog sistema može zaustaviti ova negativna dešavanja. Zbog dobrobiti pacijenata i građana nadamo se da će pregovarački timovi Sindikata i Vlade BPK Goražde što prije okončati novonastalu situaciju i potpisati ugovor na nivou kantona”, ističe se u saopćenju Ljekarske komore BPK Goražde.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*