Nakon neuspjeha pregovora: Merkel danas na sastanku sa Steinmeirom

Pregovori o formiranju koalicione vlade u Njemačkoj propali su nakon povlačenja liberalne stranke FDP (Slobodna demokratska stranka).

Predsjednik FDP-a Christian Lindner je rekao da ne postoje “temelji za povjerenje” s konzervativnim blokom CDU/CSU kancelarke Angele Merkel i strankom Zelenih, javlja BBC.

Merkel je kazala da žali zbog neuspjeha pregovora, dodajući da će se kasnije tokom dana sastati s predsjednikom Frank-Walterom Steinmeirom kako bi mu službeno saopćila da su pregovori propali.

Njemački predsjednik ima ovlasti da zakaže vanredne izbore.

Osim prijevremenih izbora, Merkel bi također mogla formirati manjinsku vladu sa Zelenima, koji se još nisu oglasili.

– Ovo je dan za duboko promišljanje o tome kako nastaviti dalje u Njemačkoj. Kao kancelarka, ja ću učiniti sve da osiguram da ova zemlja ima dobro rukovodstvo tokom predstojećih teških sedmica – izjavila je Merkel.

Stranke koje su učestvovale u pregovorima navodno su duboko podijeljene po pitanjima poreza, azila i politike zaštite okoliša.

– Danas nije bilo napretka, već naprotiv, nazadovanja jer su dovedeni u pitanje ciljni kompromisi. Bolje je ne vladati nego vladati loše. Zbogom! – rekao je Lindner.

Dopisnica BBC-a, Jenny Hill, javila je da su najgore svađe bile oko toga da li bi sirijskim izbjeglicama trebalo dopustiti da dovedu članove svojih porodica kako bi im se oni pridružili u Njemačkoj.

Merkelini konzervativci, svjesni izbornog uspjeha AfD-a, oprezni su i žele produžiti moratorij na tzv. spajanja porodica, dodaje dopisnica.

Njemački dnevni list Frankfurter Allgemeine Zeitung nazvao je ova dešavanja najtežom krizom u 12 godina Merkelinog obavljanja dužnosti kancelarke.

Blok njemačke kancelarke je pobijedio na izborima u septembru, ali mnogi glasači su kaznili konzervativce zbog odluke Angele Merkel iz 2015. godine da otvori granice Njemačke za više od milion tražilaca azila, tako što su glasali za AfD, piše Reuters.

Nakon što je prvi put osvojila  mjesta u parlamentu, nacionalistička stranka krajnje desnice AfD (Alternativa za Njemačku) obećala je boriti se protiv “invazije stranaca” u zemlju.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*