Vasvija Vidović o najavi advokata Ratka Mladića: Presuda se izriče i bez prisustva okrivljenog

Ratko Mladić ne mora prisustvovati izricanju presude. Ona će biti saopćena, a njen pisani sadržaj bit će mu dostavljen, kao i njegovim braniocima, kako bi se oni, ako budu htjeli, mogli žaliti – kaže poznata advokatica Vasvija Vidović.
Komentirajući najavu Dragana Ivetića, advokata Mladića, da bi njegov klijent mogao izostati s izricanja presude u srijedu, pravdajući to narušenim zdravstvenim stanjem, Vidović je za “Dnevni avaz” rekla da takva eventualna odluka ne utječe na procedure Tribunala.

– Da je drugačije, Sud u Hagu bi odmah zakazao drugi termin za izricanje presude. Ali, pravilo je takvo da se i bez optuženog presuda izriče. I nije samo u Tribunalu tako. I Sud Bosne i Hercegovine ima istu praksu – kaže advokatica Vidović.

Ona je pojasnila da je bilo slučajeva kada okrivljeni već ranije nisu prisustvovali izricanju presuda u Hagu.

– Tokom izvođenja dokaza okrivljeni mora biti prisutan. Kada se presuda izriče, ta obaveza nije nužna – naglasila je Vidović.

Ivetić je ranije novinarima u Hagu najavio ovu mogućnost pravdajući je savjetima doktora.

Naveo je da su doktori upozorili da je zdravstveno stanje 75 godina starog ratnog komandanta vojske bosanskih Srba jako narušeno i da bi “bilo kakav stres, uključujući i onaj izazvan tokom suđenja, mogao dovesti do moždanog ili srčanog udara, pa čak i smrti”.

 

 

(Vijesti.ba / Avaz)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*