Štrajkački odbor čeka Gutića

Iako je Kantonalni sud u Tuzli, razmatrajući žalbu Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK-a, poništio prvostepenu presudu Općinskog suda i omogućio održavanje generalnog štrajka zaposlenicima na UKC-u, do toga još neće doći. Generalni štrajk u svim ostalim javnim zdravstvenim ustanovama se odvija nesmetano do ispunjenja zahtjeva, odnosno potpisivanja kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije.

Kako je jučer zaključeno na sastanku Štrajkačkog odbora, još danas i sutra se nastavlja polusatni štrajk upozorenja, a već u četvrtak bi trebao početi generalni ukoliko pregovori zakazani kod premijera za sutra ne urode plodom.

– Mi smo jučer održali sastanak sa kantonalnim ministrom zdravstva i ima nekih nagovještaja da bi se ovo moglo razriješiti u našu korist. To ćemo vidjeti već sutra na sastanku s premijerom, od kojeg će i zavisiti da li će i UKC krenuti u generalni štrajk, kazao nam je Admir Suljić, potpredsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH i predsjednik Štrajkačkog odbora TK-a.

Podsjećamo, generalni štrajk u svim institucijama, osim u UKC-u, traje od 6. novembra. Na UKC-u se svaki dan održavao polusatni štrajk upozorenja. Održavanje generalnog štrajka na UKC-u je zabranio Općinski sud na zahtjev UKC-a, a taj zahtjev je podržala i Vlada TK-a, koja ovom sindikatu ne priznaje reprezentativnost, zbog čega još nije ni došlo do pregovora. Reprezentativnost je priznata Nezavisnom sindikatu zaposlenih u zdravstvu, koji u svom sastavu ima simboličan broj doktora medicine i stomatologije, a uglavnom ga čini medicinsko i drugo osoblje javnih zdravstvenih institucija.
(oslobodjenje/Miren Aljić)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*