U Tuzli u nedjelju diskusija: “Koliko košta žensko zdravlje?”

Prvobitno su kontracepcije pilule bile namijenjene muškarcima, ali s obzirom da su im prouzrovali promjene raspoloženja i razne druge nuspojave, zaključeno je da su žene podobnije za njihovo korištenje – njihovo bivstvovanje se svakako definira kroz patnju i bol. Kontracepcijska sredstva i dalje idu na finansijski teret žena.

U ginekologiji se još uvijek koriste hladne, željezne, zastrašujuće sprave umjesto modernih silokonskih. Abortus je još uvijek nepotrebno iznvanzivan i traumatičan.
Ljekari/ke manje vjeruju ženema i često, ili ne shvaćaju njihovu bol ozbiljno, ili je ne smatraju problem – jer žensko bistvovanje se definira kroz patnju i bol.

Žene doživljavaju horore u porođajnim salama. Trudnoća je još starovjekovno smatra kaznom za ženu i sam porođaj treba da bude krajnje neugodan i bolan jer to je ono što definira žena – bol i patnja, i kazna za njezinu seksualnost.
Žene rade sav emotivni rad, rade i kućni nesplaćeni posao, žene će prije neko zamoliti za neplaćenu uslugu, ili dodatno opteretiti, stoga su žene sklonije sagorijevanju i oboljevanju od mentalnih bolesti, a žene sa mentalnom bolešću u našoj državi su na meti dodatne stigme.

Još je mnogo primjera i još mnogo stvari da se kaže na ovu temu, a to možemo zajedno sve 26. 11. 2017. godine u Just Caffe Pubu Tuzla u 14:00 sati, uz kafu i kekse. Ovo nije predavanje, ovo je otvorena diskusija u kojima možemo razmijeniti iskustva i učiti jedna od druge.

Ovom diskusijom se otvara Queer Caffe koji će Tuzlanski otvoreni centar redavno održavati uz podršku Grada Tuzle.

(RTV7/TOC)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*