Reakcije na presudu Ratku Mladiću

Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz komentarisao je presudu Ratku Mladiću, kojom je osuđen na doživotnu robiju, poručivši da su stvarni heroji ustvari žrtve te da još uvijek mnogi čekaju zadovoljenje pravde.

Kazao je da će tužilaštvo Haškog tribunala razmotriti odluku sudskog vijeća kojom je Mladić oslobođen po prvoj tački optužnice, odnosno da nije kriv za genocid u šest općina.

“Ovo nije presuda srpskom narodu. Onima koji kažu da je Mladić heroj i da je branio svoj narod, mislim da ova presuda dokazuje suprotno. Stvarni heroji su žrtve. Želim zahvaliti svim žrtvama na njihovoj saradnji. Urgiramo ipak i u UN-u da nastavi podržavati nacionalna tužilaštva u bivšoj Jugoslaviji da se nastavi tragati za pravdom. Mnogi još čekaju zadovoljenje pravde”, naglasio je Brammertz.

Na kraju je kazao da je ova presuda izuzetno važna jer je Mladić prva osoba protiv koje je podignuta optužnica i posljednja koja je osuđena u Hagu.

Predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice” Munira Subašić kazala je da je Ratko Mladić osuđen gotovo za identične stvari za koje i Karadžić, osim razlike u iznosu kazne.

“Presuda je gotovo identična kao Karadžiću, osim što je Mladić dobio doživotni zatvor. I Mladić je osuđen za sve tačke osim prve, odnosno da nije kriv i da nije počinjen genocid u šest bh. općina. Mi definitivno imamo pravo da tužimo Srbiju i RS za sve ono u čemu su učestvovali”, kazala je Subašić neposredno nakon izrečene presude.

Poručila je na kraju da će se u ime žrtava i dalje boriti za istinu i pravdu.

“Žrtve nikad ne mogu biti zadovoljne ali ne odustajemo”, poručila je Subašić

Predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice” Hatidža Mehmedović komentarisala je prvostepenu presudu ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Mehmedović je u Hagu kazala novinarima da je vrijeme da se krene ka boljoj budućnosti i da se prekine negiranje genocida.

“Mi znamo da je Srbija počinila agresiju na BiH i ni pod razno nije trebala biti oslobođena. Srbija i danas vodi politiku podjele BiH”, rekla je Mehmedović.

Ona je prokomentarisala i današnje izbacivanje ratnog zločinca iz sudnice, ističući kako je to nije iznenadilo jer je Ratko Mladić “zvijer obučena u ljudsku kožu”.

Sadik Ahmetović, državni parlamentarac koji je i sam žrtva genocida u Srebrenici. izjavio je da je presuda za Ratka Mladića bila očekivana.

Osim što je dobio doživotnu kaznu zatvora, kako je rekao Ahmetović, kazna za Maldića je gotovo identična onoj za Karadžića.

“Haški tribunal nije imao hrabrosti ili sudsko vijeće, da presudi Mladiću genoci u ostalih 6 općina. Srerbenica je paradigma onoga što se dešavalo od 1992. i 1995. Zločin genocida se ne može ograničiti na jedan prostor”, rekao je Ahmetović.

“Iz samog obrazloženja na početku izricanja presude vidjeli smo da će ovakva biti presuda”, izjavio je  Ćamil Duraković i istakao da je žalosno da Haški tribunal na kraju svog rada nije potvrdio namjeru u izvršenju genocida u drugim općinama, za koje se zna da je bila, ali da je sama presuda djelimična satisfakcija žrtvama.

Kazna koju je Haški tribunal izrekao ratnom komandantu VRS neće vratiti na hiljade stradalih nedužnih civila, neće, zasigurno, ni njihovim porodicama donijeti konačni smiraj, ali je važnost te sudske presude dalekosežna za budućnost cijelog regiona, kaže se u saopćenju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića.

Presuda, kojom je Ratko Mladić od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu osuđen na doživotnu kaznu zatvora, bez sumnje je historijski događaj, prije svega za žrtve zločina, a onda i za državu Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane, saopćeno je iz Socijaldemokratske partije (SDP) BiH.

SDP BiH se stoga nada da će današnja presuda poslužiti barem kao opomena, nadati se i kao prekretnica, koje će doprinijeti da retrogradne ratne politike konačno budu odbačene, kako na domaćoj političkoj sceni, tako i u susjedstvu. Ovo je prilika da se, prije svega, promijeni odnos društva prema žrtvama, njihovim pravima i njihovom dostojanstvu unutar naše države.

Doživotna presuda Ratku Mladiću u skladu je s očekivanjima demokratskog svijeta”, istakao je Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke.

Presuda bi mogla biti ne samo pravni, nego i politički te uopće društveni događaj godine ako se regionalne političke elite suzdrže od njenog komentiranja u cilju manipulacije emocijama masa zarad njihovih glasova.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da je Haški tribunal, prvostepenom presudom ratnom zločincu Ratku Mladiću, nastavio dosadašnju praksu izricanja visokih kazni bivšem političkom i vojnom rukovodstvu Republike Srpske, čime je još jednom očigledno pokazao da je pristrasan, neobjektivan i politički motivisan.

Čubrilović je naglasio da je Haški tribunal, kažnjavajući Srbe kojima je izrekao oko 1.200 godina zatvorske kazne, dok je istovremeno oslobađao odgovorne za zločine nad Srbima uprkos brojnim dokazima, svjedočenjima i video snimcima koji dokazuju te zločine, pokazao da donosi političke i pristrasne presude.

Žene u crnom pozdravljaju presudu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

“Nakon decenija bežanja i skrivanja, opstrukcije postupka, žrtve zločina i njihove familije konačno su dočekale pravdu”, kazale su za Radiosarajevo.ba predstavnice Udruženja Žene u crnom.

Žene u crnom su pozvale vlasti Srbije da se suoče sa činjenicama i konačno prestanu sa negiranjem zločina i genocida, da prihvate odluke najviših međunarodnih pravosudnih instanci – Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, kao i preporuke Evropskog parlamenta, Saveta Evrope i drugih najviših međunarodnih tela i da postupaju u skladu sa njima”, navele su Žene u crnom.

Bivši visoki pred​stavnik u BiH Paddy Ashdown na svom Twitteru komentarisao je presudu Ratku Mladiću. “Srebrenički ubica priveden je pravdi. Oni koji cijene vladavinu prava u ratu pozdravit će ovu odluku. Oni koji su krvarili u bosanskim ratovima dobili su osvetu.Oni u Bosni koji razumiju da bez pravde nema mira, mogu sa sigurnošću gledati u budućnost,” poručio je Ashdown.

(Agencije/RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*