Evropski mediji s gnušanjem izvijestili o podršci hrvatske politike ratnim zločincima

Najbolju sliku onoga što hrvatski političari u BIH i Hrvatskoj rade ovih dana, najbolje su ‘pak oslikali redom najuticajniji i najčitaniji evropski mediji.

Oni, naime, s gnušanjem gledaju na reakcije političkog vrha Hrvatske na presudu ratnim zločincima paradržabne tvorevine Herceg – Bosne, odnosno njeno negiranje i veličanje zločinaca.

O sramotnim porukama hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović pisali su imeđu ostalih njemački Spiegel i Morgenpost, austrijski Der Standard, te britanski The Guardian, prenosi TV1.

Jedan od najčitanijih britanskih listova – The Guardian, kroz analizu presude ratnom zločincu Slobodanu Praljaku ocijenio je da je premijer Hrvatske Andrej Plenković prvi evropski premijer koji je podržao ratnog zločinca. Potcrtavaju da je Plenković presudu proglasio dubokom moralnom nepravdom.

“Ovo je prva izjava nekog čelnika vlade države iz Evropske unije koja podržava osuđenog ratnog zločinca”, piše Guardian.

Poslije samoubistva zločinca Praljka u Hagu, njemačka štampa smatra se radi o isceniranom pokušaju predstavljanja kao mučenika.  “Hrvatska žali za ratnim zločincem”, piše Spiegel, te dodaje da je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prekinula posjetu Islandu i vratila se u Hrvatsku kada je saznala za samoubistvo, ali i da je u Saboru održan minut ćutnje.

“No, istina glasi – Slobodan Praljak je bio ratni zločinac. Kako šef generalštaba HVO-a znao je za masakre, ubistva i progone. Bio je i jedan od glavnih počinilaca udruženog zločinačkog poduhvata s ciljem da se dio BiH etnički očisti i pripoji Hrvatskoj, poduhvata koji je naredio tadašnji hrvatski predsjedik Franjo Tuđman. Po naredbi Praljka 9. novembra 1993. uništen je svjetski poznati Stari most u Mostaru”, piše Spiegel.

Morgenpost navodi da je Praljak očigledno htio da se stilizuje kao žrtva pravosuđa i mučenik.

“Presuda je historijski od velikog značaja. Potvrđuje miješanje političkog vođstva u Zagrebu, na primjer Franje Tuđmana, u rat u BiH. Zvanična Hrvatska i danas tvrdi da nije bila umiješana u rat. Tako je hrvatska predsjednica prije izricanja presude izjavila da se nada da će bosanski Hrvati biti pušteni na slobodu. U prošlosti je Grabar-Kitarović već hvalila ulogu Praljka i njegovih tekovina u ratu”, piše Morgenpost.

Austrijski Der Standard u analizi ističe da je Hrvatska desnica profitirala od samoubistva ratnog zločinca Praljka. Navode i da hrvatska Vlada nema nikakve pravne opcije kako bi uspješno pokrenula reviziju presude.

“Po reakcijama hrvatskih nacionalista na Praljkovu smrt može se pogrešno zaključiti da nije ratni zločinac nego svetac. Andrej Plenković, inače više umjeren nego konzervativno-nacionalistički političar, počeo je govoriti o nepravednoj presudi te najavio pravne i političke korake, iako i sam zna da ne može ništa učiniti. Kolinda Grabar Kitarović već sada skuplja glasove nacionalista za reizbor 2019. godine.”, piše Standard.

Kao najskandalozniju, Standard izdvaja izjavu predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, kojeg opisuju kao vođu vrlo nacionalističke stranke, a koji je rekao da je presuda zločin protiv svih predstavnika hrvatskog naroda u BiH.

“Čović je eksponent politike koja nikad nije odustala od projekta Herceg-Bosne, čisto hrvatskog entiteta u BiH, koji je sada osuđen u Hagu”, piše Standard.

Među rijetkim kritičarima sramnih izjava političkog vrha u Hrvatskoj je portal Index.hr. U svojoj analizi osvrnuli su se na namjere Plenkovića i Grabar Kitarović da pred Vijećem sigurnosti UN-a pokušaju izlobirati reviziju. Navodi Index da Hrvatskoj prijeti još jedna vanjskopolitička katastrofa u režiji predsjednice i premijera. Pozivaju se na mišljenje iskusne advokatice Vesne Alaburić, te na upozorenja advokata Ante Gotovine – Luke Mišetića.

“Znamo i koliko se Hrvatska dosad pokazala sposobnom kad je riječ o međunarodnom sudovanju. Vlada i predsjednica se odlučuju na poteze uvjetovane trenutnim emocionalnim stanje na unutarnjoj sceni. Vode Hrvatsku u novi, lako predvidljivi poraz i to u trenutku kada je međunarodni imidž opasno narušen”, navodi Index.

Problematizira Index činjenicu da je ovo već druga međunarodna presuda koju Hrvatska ne priznaje. Prva je arbitraža u vezi sa razgraničenjem sa Slovenijom.

“Zbog spominjanja Franje Tuđmana u presudi šestorki, Hrvatska će se naći u poziciji da po međunarodnim institucijama, po glavnim gradovima Europe i svijeta de facto brani osuđene ratne zločince. Plenković i Grabar-Kitarović će postići da se Hrvatsku na međunarodnom nivou identificira s Praljkom i ratnim zločinima za koje je osuđen te da se dodatno podsjeća na sve zločine HVO-a i HV-a u ratu u BiH. Umjesto da se Hrvatska distancira, Vlada i predsjednica najavljuju političko-pravnu kampanju koja će nas nepovratno vezati uz presuđeni udruženi zločinački pothvat Franje Tuđmana u BiH”, navodi se.

Umjesto da Hrvatska pusti da presuda zločincima što prije padne u zaborav u svijetu, ona će kopati po rani da krv nastavi šikljati na sve strane, poručuju s Indexa te zaključuju da se radi o lukavoj taktici HDZ-a gdje se vanjski neuspjeh koristiti za potpaljivanje nacionalizma u domovini.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*