Na horskom šampionatu “Lege Artis 2018” nagrada najboljem dirigentu nosit će ime Čestmir- Mirko Dušek

Tuzla je već decenijama prepoznatljiva po horskoj muzici, uspješnim ansamblima, ali u novije vrijeme i po vrlo respektabilnom horskom takmičenju koje je u posljednje vrijeme u Tuzli okupilo više stotina horskih pjevača, dirigenata i zaljubljenika u horsku muziku. Tuzla danas ima nekoliko horskih ansambala, a jedan od njih uhvatio se izazova organizacije internacionalnog horskog šampionata.

Članovi i uprava GUD “Lege Artis” su u vrlo kratko vrijeme kreirali manifestaciju koja je postala regionalo prepoznata i atraktivna za sve umjetnike koji se bave horskom muzikom, kako u regionu, tako i u brojnim zemljama Evrope.

“Velika nam čast što smo uspjeli putem ovog šampionata okupiti u Tuzli u posljednje dvije godine eminentne stručnjake, dirigente, profesore, ali i same horiste i što smo postali regionalno prepoznatljiva manifestacija, za koju vlada veliki interes” – ističe Jasmin Hasić, umjetnički rukovodilac GUD “Lege Artis” i direktor šampionata.

Nakon dva uspješno održana šampionata, prirpeme za treći, koji će biti održan početkom juna sljedeće godine, uveliko traju. Poziv za prijavu asambala je već otvoren, a imenovan je žiri, kojeg i ovog puta čine vrsni horski stručnjaci iz nekoliko evropskih zemalja.

Organizatori su kroz šampionat željeli  odati i posebno  priznanje pokojnom profesoru i najpoznatijem tuzlanskom  drigentu Čestmiru – Mirku Dušeku, u znak zahvalnosti  za veliku ekspanziju horske muzike i zanimanja za dirigentsku profesiju.

S tim u vezi, kontaktirali su članove porodice Dušek i uz njihov pristanak, odlučili nagradu za najboljeg dirigenta u svim kategorijama, nazvati po profesoru Dušeku.  Na ovaj način se još jednom želi ukazati na dubok trag koji je profesor Dušek, za vrijeme svog višedecenijskog predanog rada, ostavio na cjelokupan muzički život u Bosni i Hercegovini.

“Izuzetno smo ponosni na činjenicu da su kćerke pokojnog profesora Dušeka, ne samo pristale, već i izrazile posebnu zahvalnost šampionatu, zbog činjenice da je nesumnjiv doprinos koji je njihov pokojni otac dao muzičkom životu Tuzle prepoznat i da se na ovaj način želi sačuvati uspomena na njega. Profesor Dušek je uzor, ali i “krivac” što je dirigovanje i horska muzika postala mnogima od nas životno opredjeljenje” – dodaje Hasić.

Prijave za naredni horski šampionat “Lege Artis”  trajaće do 27. aprila naredne godine, te se na trećem šampionatu očekuje učešće više od 1000 horskih pjevača iz više evropskih zemalja. Najbolji će se boriti za “Grand prix” šampionata u nekoliko kategorija, a najbolji dirigenti, po ocjeni stručnog žirija,  biće bogatiji za nagradu “Čestmir Mirko Dušek”.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*