Carles Puigdemont arrives for a news conference in Brussels, Belgium, October 31, 2017. REUTERS/Eric Vidal

Povučen nalog za hapšenje Puigdemonta i članova njegovog kabineta

Vrhovni sud Španije povukao je u utorak evropski nalog za hapšenje bivšeg katalonskog predsjednika Carlesa Puigdemonta i četiri člana njegove vlade.

Bivši katalonski čelnik se tereti za podrivanje državnog sistema, pobunu i zloupotrebu javnog dobra.

On je s još nekim smijenjenim katalonskim zvaničnicima pobjegao u Belgiju nakon što su centralne vlasti iz Madrida suspendovale odluku o otcjepljenju pokrajine i cijelokupnu lokalnu vlast Katalonije, nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti te španske regije 27. oktobra.

Iz suda su naveli da su katalonski političari pokazali spremnost da se vrate u Španiju kako bi se kandidovali na izborima 21. decembra.

Glasnogovornik Vrhovnog suda Španije izjavio je da bi petorica bivših katalonskih zvaničnika mogla biti uhapšena ukoliko se vrate u Španiju, jer se i dalje terete za podrivanje državnog sistema.

Nacionalne, evropske i međunarodne potjernice su raspisane 3. novembra nakon što su članovi Puigdemontove vlade koji su ostali u Španiji uhapšeni.

Dvojica bivših članova vlade, među kojima i zamjenik katalonskog predsjednika Oriol Junqueras i dvoje katalonskih aktivista zadržani su u pritvoru, prenosi Anadolija.
OSLOBOĐENJE PORTAL

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*