DNK laboratorij ICMP-a preseljen iz BiH u Holandiju

Međunarodna komisija za nestala lica (ICMP) prenijela je iz BiH u Holandiju mnoge od svojih ključnih funkcija, uključujući i DNK laboratoriju, potvrđeno je danas Srni u ovoj instituciji.
U pisanoj izjavi iz ICMP-a su naveli da preseljenje sjedišta ICMP-a neće ugroziti pružanje pomoći BiH, već će povećati mogućnosti u identifikacijama zasnovanim na najsavremenijoj DNK tehnologiji, koja će se i dalje vršiti bez ikakvih troškova za BiH.

“Svi krvni i koštani uzorci koji su već obrađeni u ICMP-u ostaju u BiH. Svi novi uzorci koji budu podneseni na testiranje u globalnu laboratoriju ICMP-a u Hagu će, nakon obrade, biti vraćeni u BiH”, napominju iz ove institucije.

U pisanoj izjavi navodi se da će ICMP i dalje primjenjivati iste standardne operativne procedure u vezi sa prikupljanjem, obradom i čuvanjem bioloških uzoraka, kao i najviše standarde u oblasti zaštite ličnih podataka, a zadržaće i regionalnu kancelariju u BiH koja će nastaviti čuvanje biloških uzoraka iz regiona i pružanje ostalih vrsta tehničke pomoći.

Preseljenje je izvršeno u skladu sa Međunarodnim sporazumom o statusu i funkcijama ICMP-a, navode iz Komisije i pozivaju BiH da pristupi tom sporazumu.

“Time bi BiH postala članica ICMP-ove konferencije zemalja članica i pridružila se velikom broju država koje već učestvuju u radu ICMP-a. Potpisivanje ovog sporazuma ne stvara nikakve finansijske ili druge obaveze za BiH”, napominju iz ICMP-a.

Međunarodna komisija za nestala lica pozdravlja nedavni poziv Savjeta ministara da razgovara o nekim pitanjima u vezi sa premještanjem sjedišta ICMP-a i nastavku svoje pomoći BiH u pronalaženju i identifikovanju nestalih lica.

U ICMP-u dodaju da su kontinuirano obavještavali vlasti u BiH i ostale zainteresovane strane o svim svojim aktivnostima i uključivali BiH u ovaj proces.

Portparol Instituta za nestala lica BiH Lejla Čengić izjavila je ranije Srni da je u toku preseljenje DNK laboratorije ICMP-a iz BiH u Holandiju, tako da jedan period neće biti DNK analiza.

Vijeće ministara, kao suosnivač Instituta za nestala lica BiH, pozvao je 9. novembra ICMP da obustavi sve dosadašnje jednostrane aktivnosti o izmještanju DNK laboratorije iz BiH u Hag.

Iz Vijeća ministara tada je saopšteno da bi prenošenje DNK laboratorije iz BiH u Hag moglo izazvati potpuni zastoj u procesu identifikacije nestalih lica iz BiH u narednih pet mjeseci, a dugoročno će usporiti i znatno poskupjeti ovaj proces zbog slanja koštanih uzoraka u holandski grad.

Vijeće ministara tada je upozorio i da se time otvara problem iznošenja 80.000 koštanih ostataka iz BiH, odnosno bioloških i genetskih uzoraka nestalih lica iz BiH, te zaštite podataka članova porodica nestalih.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*