Krug 99 danas o haškim presudama

U prostorijama Ekonomskog fakulteta u Sarajevu danas će biti održana redovna sesija Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 o temi “Haške presude: I do nas je…”.

Uvodničar na sesiji biće prof. dr. Džemal Sokolović, najavljeno je iz Kruga 99.

Džemal Sokolović je univerzitetski profesor u Bergenu u Norveškoj, doktor nauka, te osnivač Instituta za jačanje demokratije u Konjicu.

Podsjećamo, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) nedavno je izrekao dvije posljednje presude u svome ukupnom postojanju.

Riječ je o prvostepenoj presudi ratnom komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću, koji je zbog genocida i drugih ratnih zločina u Bosni i Hercegovini osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Druga odluka Haškog tribunala, konačna presuda bivšim političkim, vojnim i policijskim zvaničnicima samoproglašene Herceg-Bosne u predmetu Prlić i drugi proizvela je više bure u bosanskohercegovačkoj i regionalnoj javnosti, posebno u Hrvatskoj.

U konačnoj presudi u predmetu Prlić i drugi Žalbeno vijeće je zaključilo da je sukob između Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Armije Republike Bosne i Hercegovine bio međunarodnog, odnosno međudržavnog karaktera, podrazumijevajući učestvovanje Republike Hrvatske u tom sukobu.

Žalbeno vijeće u predmetu Prlić i drugi zaključilo je i to da su pravosnažno osuđeni bili dio udruženog zločinačkog poduhvata koji je uključivao, uime državnog vrha Hrvatske, i tadašnjeg predsjednika Franju Tuđmana.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*