Banjaluka: Protestom zatražili izmjenu novog Zakona o dječijoj zaštiti

Odbornik u Skupštini grada Banjaluka Draško Stanivuković, u saradnji sa porodicama iz cijele Republike Srpske, organizovao je u Banjaluci mirni skup za izmjenu Prijedloga zakona o dječijoj zaštiti, javila je dopisnica BHRT-a.

Protest je organizovan kako bi se uputio javni zahtjev da materinski dodatak od 405 KM mjesečno primaju sve nezaposlene majke koje imaju djecu do 12 odnosno 18 mjeseci starosti, a ne samo majke beba rođenih od decembra ove godine.

Stanivuković je naglasio da se ne radi o velikom proširenju obuhvata majki koje bi ostvarile pravo na materinski dodatak, ali da je, s druge strane, riječ o iznosima koji bi puno pomogli svakoj porodici koja ima bebu, a u kojoj je majka nezaposlena.

Prema njegovim riječima, porodice koje su ga kontaktirale i on neće stati u namjeri da se obezbijede jednaka prava za sve nezaposlene majke u Republici Srpskoj.

Prema trenutnom Prijedlogu zakona o dječijoj zaštiti u Republici Srpskoj predviđeno je da pravo na materinski dodatak u iznosu od 405 KM dobijaju majke djece rođene u decembru ove godine i svim narednim mjesecima.

Kako je predviđeno, dodak bi trebao da se isplaćuje 12 mjeseci, odnosno 18 mjeseci za treće dijete i blizance, izvijestila je dopisnica BHRT-a iz Banjaluke.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*