Zbog Trampove odluke: Nasilni protesti u Libanu, masovni protest i u Indoneziji

Danas su se u blizini ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Libanu desili nasilni protesti, izvještava BBC. Protesti su organizovani radi protivljenja odluci američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) da prizna Jeruzalem kao glavni grad Izraela. Masovni protesti organizovani su istim povodom i u Indoneziji.

BBC javlja da su je lokalna policija, tokom nasilnih protesta pored sjedišta ambasade SAD-a u Libanu, koristila suzavac i vodene topove kako bi spriječila dalje približavanje demonstranata zgradi ambasade na sjeveru Bejruta.

Demonstranti su bacali kamenice i palili vatre po ulici u blizini kompleksa ambasade.

BBC izvještava da su snage sigurnosti zabarikadirale glavni put koji vodi do velikog kompleksa ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bejrutu.

Indonezija: Masovni protest ispred američke ambasade u Džakarti
Oko 10.000 ljudi okupilo se danas ispred zgrade američke ambasade u Džakarti u znak podrške Palestincima i radi osude odluke predsjednika Donalda Trampa da prizna Jeruzalem kao prijestonicu Izraela.

Demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo “Ambasada Amerike da se izmjesti iz Al Kadsa”, “Sloboda Jeruzalemu i Palestincima”, te “Mi smo uz Palestince”.

Naziv Jeruzalema na arapskom jeziku je Al Kuds.

Ovo su u Indoneziju drugi po redu protesti zbog odluke Trampa o Jeruzalemu.

Indonezijski predsjednik Džoko Vidodo (Joko Widodo) ranije je snažno osudio Trampovu odluku, koju je opisao kao kršenje rezolucija Ujedinjenih nacija (UN).

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*