Film ‘Kvadrat’ pobjednik Europskih filmskih nagrada

Osvajač ‘Zlatne palme’ u Cannesu i švedski predstavnik za Oscara, film ‘Kvadrat’ švedskog redatelja Rubena Ostlunda pobjednik je 30. Europskih filmskih nagrada koje su dodijeljene u subotu navečer u Berlinu.

Ostlundova politička satira osvojila je nagrade za najbolji film, režiju, scenarij, europsku komediju, najbolju scenografiju, te za najbolju mušku ulogu, koju je ponio glavni glumac filma – Danac Claes Bang.

– Užasno sam sretan, hvala vam. Ne znam jesmo li zaslužili ovoliko mnogo nagrada – kazao je Ostlund.

Nagradu za najbolju žensku ulogu dobila je Mađarica Alexandra Borbely za film “Tijelo i duša”, dok je ruski redatelj Aleksandar Sokurov dobio nagradu za životno djelo.

Najboljim dokumentarcem proglašen je poljski film “Pričest” Anne Zamecke, a najboljim animiranim “U potrazi za Vincentom” poljsko britanskog autorskog para Dorota Kobiela i Hugh Welchman. Najboljim debitantskim filmom proglašen je “Lady Macbeth” britanskog režisera Williama Odlroyda, dok je nagradom za doprinos europskim koprodukcijama nagrađen Čedomir Kolar.

Film “Kvadrat” (The Square) prati uglednog kustosa Christiana kojemu sve kreće po zlu nakon što ga na prevaru opljačkaju na ulici. Dok nespretno pokušava pronaći lopove i osvetiti se za pljačku, istovremeno muzejska PR agencija pokreće kontroverznu medijsku kampanju za njegovu najnoviju izložbu ‘Kvadrat’ koja će izazvati burne reakcije javnosti i dodatno otežati cijelu situaciju.

Švedski redatelj Ruben Ostlund stvorio je zabavan, ali istovremeno moćan i uznemirujući film koji ispituje granice političke korektnosti, umjetničke slobode i slobode govora. Apstraktna umjetnička instalacija koja bi trebala predstavljati socijalnu utopiju postaje paradigma kukavičluka ovog svijeta i Ostlund se ruga njegovom licemjerju ne propuštajući nijedan detalj, uz zaprepašćujuću inteligenciju i nevjerojatan humor.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*