Srbija danas otvara dva poglavlja u pregovorima sa EU

Srbija će danas na Međuvladnoj konferenciji u Briselu otvoriti još dva poglavlja u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom i to poglavlje 6 i poglavlje 30.

Poglavlje 6 se bavi pravom privrednih društava, a poglavlje 30 ekonomskim odnosima sa inostransvom. Analitičari smatraju da je posebno zanimljivo vidjeti kako će se riješiti to poglavlje 30 jer ono znači da Srbija više ne može da ima ugovore, bilaterlane i bescarinske, kao što ih na primjer sada ima sa Rusijom.

Zemlje članice EU odlučile su da Srbiji daju “zeleno svjetlo” za otvaranje još dva poglavlja, čime će ukupno biti otvoreno 12 poglavlja. Pred konačnu odluku o otvaranju novih poglavlja zemlje članice su, kao i obično, razmotrile napredak Srbije u okviru poglavlja 23 i 24 koja se odnose na refome u oblasti vladavine prava u zemlji kao i napredak u procesu normalizacije odnosa sa Prištinom.

Kako Tanjug saznaje u diplomatskim izvorima u Briselu, sve zemlje članice nisu bile zadovoljne ukupnim napretkom koji je Srbija ostvarila u ispunjavanju Akcionog plana za poglavlje 23 koji se bavi refomom pravosuđa, antikorupcijskom politikom, osnovnim pravim i pravima državljana EU. Na osnovu toga donijeta je “politička odluka” da Srbija otvori dva umjesto tri nova poglavlja.

U EU očekuju da će Srbija u prvom dijelu 2018. godine moći da otvori još najmanje tri nova poglavlja, među kojima su poglavlje 33 o finansijskim i budžetskim odredbama, poglavlje 9 o finansijskim uslugama i poglavlje 13 o ribarstvu. Ova tri poglavlja već se nalaze u radnim tijelima Vijeća, piše b92. Očekuje se i da Srbija tokom 2018. godine preda Briselu pregovaračke pozicije i za dodatna poglavlja.

Evropski zvaničnici u više navrata su najavljivali da će 2018. godina biti izuzetno značajna za napredak u procesu proširenja.

Iz Brisela poručuju da obnovljeni momentum i zalaganje EU za proširenje region mora da iskoristi radeći upravo na svojim unutrašnjim refomama i regionalnoj saradnji.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*