Sarajevo: Konferencija o razvoju turizma “Via Dinarica”

Konferencija “Via Dinarica – platforma za održivi razvoj turizma i lokalni ekonomski rast u Bosni i Herceovini” biće održana danas u Sarajevu, povodom 11. decembra, Međunarodnog dana planina.

Na konferenciji će biti predstavljene ljepote i potencijali dinarskog planinskog područja putem zanimljivih i živopisnih prezentacija rezultata projekta “Via Dinarica”, ostvarenih na planu razvoja turizma i doprinosa lokalnom ekonomskom rastu u BiH, saopšteno je iz UNDP-a.

Premijerno će biti prikazan film o “Via Dinarici”, kao i izložba fotografija, a biće predstavljeni i “Via Dinarica” internet portal i mobilna aplikacija, te specijalno izdanje “Vodiča za putovanje” (Bradt Travel Guide) posvećeno bijeloj stazi “Via Dinarice” u Bosni i Hercegovini.

Na konferenciji se očekuje više od 140 učesnika, a korisnici projekta će sa učesnicima podijeliti svoja iskustva o tome kako im je “Via Dinarica” pomogla da ostvare prihode na svom kućnom pragu.

Na panel diskusijama će se razgovarati sa domaćim i regionalnim partnerima o mogućnostima daljeg razvoja “Via Dinarica” inicijative na osnovu dosadašnjih iskustava.

Novinarima će se obratiti ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu, direktor kancelarije za ekonomiju USAID-a u BiH Endrju Begel, ministar za zaštitu životne sredine i turizma Federacije BiH Edita Đapo i ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković.

“Via Dinarica” je inicijativa USAID-a i UNDP-a u BiH, a provodi se u saradnji s partnerskim institucijama – Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstvom za zaštitu životne sredine i turizma Federacije BiH i Ministarstvom trgovine i turizma Republike Srpske.

Cilj projekta je da doprinese smanjenju ekonomskih, društvenih i regionalnih nejednakosti u Bosni i Hercegovini kroz afirmaciju “Via Dinarice” kao jedinstvene regionalne turističke destinacije zemalja dinarskog luka.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*