Vlada TK postigla dogovor sa sindikatom

 

Delegacije Vlade Tuzlanskog kantona i Saveza samostalnih sindikata TK danas su postigle dogovor i stvorile preduslove za produženje kolektivnih granskih ugovora za 2018. godinu.

Nakon pregovora i konstruktivnog usaglašavanja, te uvažavanja realnosti i objektivnih mogućnosti, danas je dogovoreno da osnovica za obračun plaća u oblastima obrazovanja, policije, pravosuđa i uprave u Tuzlanskom kantonu od prvog januara 2018. godine iznosi 404 KM, a da se naknade za ishranu i korištenje godišnjeg odmora zadrže na nivou 8 KM odnosno 50% prosječne plaće u FBiH.

Gledano procentualno radi se o povećanju plaće za oko 6,5%.

U svom obraćanju premijer Gutić se predstavnicima sindikata zahvalio na uvažavanju i pokazanom razumijevanju, kao i činjenici da je Sindikat u proteklom periodu bio stabilizirajući faktor na području Tuzlanskog kantona.

„Činjenica je da je budžetskim korisnicima 2012. godine smanjena plaća i meni je zadovoljstvo što smo danas u prilici da ispravimo taj potez i da našim uposlenicima kompenziramo ono što im je tada uzeto. Ono što nam u narednom periodu predstoji, a i sindikati su se s tim složili, jeste praćenje situacije i finansijskih prilika, te da razgovaramo o dinamici i mogućnostima kako bi smo zadržali likvidnost budžeta ili da u slučaju pozitivnih finansijskih prilika razgovaramo i o dodatnom poboljšanju standarda budžetskih korisnika“, rekao je premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić.

Također, danas je dogovoreno i da se u narednim danima nastave razgovori sa sindikatom policijskih službenika, a u cilju usaglašavanja i implementacije Zakona o plaćama policijskih službenika, te stvaranja preduslova da i ovaj sindikat sa Vladom potpiše kolektivni granski ugovor za 2018. godinu.

„Nesporan je napredak koji je ostvaren u proteklom periodu, a činjenica da, za razliku od drugih kantona, ovdje nije bilo masovnih tužbi, govori da su jednim dijelom i radnici, svojim domaćinskim odnosom, doprinijeli ostvarivanju tog napretka“ istaknuo je predsjednik Kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikata TK Fahrudin Šahović, te se zahvalio Vladi Tuzlanskog kantona na iskazanom razumijevanju.

(RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*