Borovac: Cilj sačuvati postojeće baze podataka nakon preseljenja ICMP

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac rekla je Srni da je cilj Savjeta ministara nakon preseljenja DNK laboratorije Međunarodne komisije za nestala lica (ICMP) iz BiH u Holandiju da sačuva postojeće baze podataka i napravi procedure dostavljanja uzoraka na dalju analizu u Hag.
Borovac, koja je na čelu tima za pregovore Savjeta ministara, navela je da je cilj Savjeta ministara da zaštiti lične podatke građana koji su ih dali za potrebe DNK analiza i analiza koštane srži.

Ona je istakla da je Savjet ministara već pripremio nacrt posebnog sporazuma koji želi da potpiše sa ICMP-om, a koji je u vezi sa postojećim međudržavnim sporazum vezanim za Institut za nestala lica, kao suosnivači instituta.

“Savjet ministara će na osnovu naše zakonske regulative, dakle Zakona o zaštiti ličnih podataka, uspostaviti relacije na kojima će dalje komunicirati sa ICMP-om, sa jasnom porukom da ćemo baze koje postoje u BiH zaštititi kako bi tu i ostale, a ne da izlaze iz BiH”, naglasila je Borovac.

Ona kaže da je laboratorija nešto na šta se ne može uticati jer ju je ICMP dobio za obradu ovih podataka.

“To je donacija, ali sve ono što čini bazu podataka, bez obzira kako su te baze nastale u organizaciji ICMP-a, treba da ostane u BiH i da BiH po tom osnovu, na osnovu naloga suda, tužilaštva i kontrolora baze podataka, dostavlja dalje podatke”, rekla je Borovac.

Ona je navela da je cilj Savjeta ministara da sačuva postojeću bazu podataka i napravi procedure dostavljanja uzoraka na dalju analizu u Hag.

“Mi ne pravimo nikakav problem, mi samo tražimo da se radi prema zakonima BiH, a ne da nam se te procedure nameću ili jednostrano preporučuje kako da mi ubuduće radimo. To mora biti predmet dogovora jer, praktično, to je tako i propisano međudržavnim sporazumom sa ICMP-om”, pojasnila je Borovac.

Savjet ministara pozvao je ranije ICMP da obustavi sve jednostrane aktivnosti o izmještanju DNK laboratorije iz BiH u Hag, dok je iz ostalih relevantnih institucija i organizacija u BiH upozoreno da bi prenošenje DNK laboratorije iz BiH u Hag moglo da izazove potpuni zastoj u procesu identifikacije nestalih lica iz BiH u narednih pet mjeseci, te da će dugoročno usporiti i znatno poskupjeti ovaj proces zbog slanja koštanih uzoraka u holandski grad.

U ICMP-u tvrde da je preseljenje izvršeno u skladu sa Međunarodnim sporazumom o statusu i funkcijama ICMP-a i pozivaju BiH da pristupi tom sporazumu

 

(Vijesti.ba / SRNA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*