U bihaćkim naseljima Srbljani i Jezero vjetar rušio i zidove

Bihaćka naselja Srbljani i Jezero pretrpjela su u posljednja 24 sata značajne štete uzrokovane olujnim južnim vjetrom, a vjetar je rušio čak i zidove.
Kako su za Klix.ba kazali u Civilnoj zaštiti USK, u ovim mjestima, koja se nalaze na tzv. srbljanskom platou, nema gotovo niti jednog čvrstog objekta, bilo da se radi o kući ili pomoćnom objektu, a da nije pretrpio štetu.

Prema njihovim procjenama, preko 70 posto krovova na kućama je oštećeno, a gotovo svaka kuća koja je pokrivena crijepom, pretrpjela je štetu. Na objektu sportske dvorane, koja se gradi pored osnovne škole u Jezeru, vjetar je srušio dva bočna zida, čime je zgrada izgubila na stabilnosti, pa postoji opasnost od rušenja i druga dva zida. Oštećeno je i nekoliko automobila.

Jedan limeni krov dužine preko 500 metara, odnesen sa pomoćnog objekta 1.500 metara dalje, prenosi RTV Bihać. Povrijeđenih mještana srećom nije bilo, a ova dva naselja od sinoć su bez električne energije.

Zbog snažnog vjetra, i dalje su van napajanja 10-kilovoltni dalekovod Jasenica u Bosanskoj Krupi, 10-kilovoltni dalekovod Vrelo-Mokreš u Cazinu te 20-kilovoltni dalekovod Bukovača u Bosanskom Petrovcu.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda najavili su ranije da se danas u regijama Banja Luka, Bihać i Tuzla očekuju se udari vjetra od 60 do 90 kilometara na sat.

Klix.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*