Damir Džumhur i Larisa Cerić najbolji sportisti BiH

Najbolji sportisti Bosne i Hercegovine su džudistkinja Larisa Cerić i teniser Damir Džumhur, saopšteno je na dodjeli priznanja koje su organizovali Nezavisne novine i BHRT.

Nagrade najboljima uručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Večerašnji, 17. po redu izbor, donio je pobjednike u ukupno 12 kategorija.

Damir Džumhur je u godini na izmaku osvojio dva ATP naslova iz serije 250 i to u Sankt Peterburgu i Moskvi, te sezonu završio na 30. mjestu ATP rang liste.

Osim Džumhura, u konkurenciji za najboljeg sportistu godine bili su fudbaler Edin Džeko i košarkaš Džanan Musa.

Džudistkinja Larisa Cerić je u ovoj godini osvojila bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u Varšavi, te postala vicešampion svijeta na Svjetskom prvenstvu u open kategoriji, a među tri najbolje našle su se još džudistkinja Aleksandra Samardžić i biciklistkinja Lejla Tanović.

Ove odluke jednoglasno je donio stručni žiri kojim je predsjedavala proslavljena košarkašica Mara Lakić-Brčaninović, a dodijeljene su nagrade u još deset kategorija.

Epitet najbolje ekipe ponio je Košarkaški klub “Igokea”, a nagrada za najboljeg trenera otišla je u ruke selektora džudo reprezentacije BiH Branislava Crnogorca, dok su nagrade za najperspektivnije sportiste pripale reprezentativki BiH u tekvandou Katarini Kraišnik i karatisti Munibu Dedoviću.

Nagrada za razvoj sporta dodijeljenja je “USD Bosna”, koja ove godine slavi jubilej, 70 godina postojanja, nagrada za fer-plej dodijeljena je fudbalskom treneru Slavenu Musi.

Stružni žiri je nagrade za životno djelo dodijelio članu “Kuće slavnih” košarkašici Raziji Mujanović, Mihailu Vukoviću koji je dao nemjerljiv doprinos razvoju i ugledu ženske košarke u evropskim okvirima, te višestrukom šampionu u džudou Milanku Mučibabiću.

Titulu najtrofejnije ekipe u BiH već godinama zasluženo nosi reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci, kojoj je pripala nagrada za najbolju ekipu u sportu za invalide, a za najboljeg sportistu u sportu za invalide dodijeljena je kapitenu Košarkaškog kluba invalida “Vrbas” Igoru Ignjatoviću.

Izbor najboljeg sportiste za 2017. godine održan je pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH na čelu sa predsjedavajućim Draganom Čovićem, uz partnerstvo Olimpijskog komiteta BiH i uz podršku Ministarstva civilnih poslova BiH.

Svečana manifestacija proglašenja najboljih sportista u organizaciji “Nezavisnih novina” i Radio-televizije BiH održana je u hotelu “Holidej” u Sarajevu.

Ovogodišnjim žirijem predsjedavala je proslavljena košarkašica Mara Lakić-Brčaninović.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*