56fceeec-87f8-4197-99b8-40da0a0a0a80-seselj-nova-700x402

MMKS: Počinje rasprava o žalbi Tužilaštva u slučaju Šešelj

Pred Mehanizmom za međunarodne krivične tribunale (MMKS) danas počinje rasprava o žalbi tužilaca na prvostepenu oslobađajuću presudu lideru Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavu Šešelju.

Većinom glasova, Haški tribunal je 31. marta prošle godine oslobodio Šešelja krivice za ratni zločin nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH.

Tužilaštvo je žalbom zatražilo da oslobađajuća presuda bude poništena i da Šešelj bude proglašen krivim po svim tačkama optužnice i osuđen na 28 godina zatvora ili da mu ponovno bude suđeno.

Šešelj, koji se branio sam, zatražio je da žalba bude odbačena, a oslobađajuća presuda potvrđena.

Apelaciono vijeće je Šešelj ranije obavijestio da “nema namjeru da učestvuje, ni na koji način, u procesu pred Haškim tribunalom” i da se “u Haag neće dobrovoljno vraćati” sa privremene slobode na koju je u jesen 2014. pušten zbog bolesti.

Šešelj je najavio da ne namjerava da dolazi u Haag ni na izricanje pravosnažne presude, koje je najavljeno u prvom dijelu 2018. godine, javlja BIRN-Justice Report.

Za zastupanje pravnih interesa Sud je Šešelju, po službenoj dužnosti, postavio američku pravnicu Kolin Roen (Colleen Rohan), ali ona nema pravo da se izjašnjava o suštini procesa, već samo da štiti proceduralna prava optuženog.

Nepravosnažnom presudom Šešelj je oslobođen optužbi za progon nesrba na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, deportaciju i prisilno premještanje, kao zločine protiv čovječnosti. Po toj presudi, nije kriv za ubistva, mučenja, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela ili pustošenje koje nije opravdano vojnom nuždom, uništavanje vjerskih objekata i pljačkanje javne ili privatne imovine, kao kršenje zakona i običaja rata.

Suđenje je počelo u novembru 2007, a dokazni postupak je u martu 2012. okončan završnim riječima.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*