Gradonačelnik Tuzle i direktor kulturnog centra Ambasade Indije u Mađarskoj razgovarali o unapređenju saradnje u oblasti kulture i ekonomije

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović i direktor Amrita Sher-Gil kulturnog centra Ambasade Indije u Mađarskoj, gospodin T.P.S. Rawat, susreli su se danas u Gradskoj upravi. Tema sastanka je unapređenja saradnje u oblasti kulture, ali i ekonomije, s obzirom da Indija ima jednu od najbrže rastućih ekonomija u svijetu.

Gospodin T.P.S. Rawat je upoznao gradonačelnika sa aktivnostima koje se u Bosni i Hercegovini, provode u povodu obilježavanja 70 godina od sticanja neovisnosti Republike Indije. Istakao je da su Republika Indija i BiH slične zajednice, prije svega po multikulturalnosti.

Tokom sastanka govorilo se i o mogućnostima organizacije Međunarodnog dana joge u Tuzli. U cijelom svijetu milioni ljudi taj dan slave međusobnim okupljanjem i vježbanjem joge, a gospodin Rawat je prenio želju Ambasade Indije u Budimpešti, da se naredne godine ovaj dan obilježi u Tuzli, uz podršku njihove ambasade.

Gradonačelnik Tuzle je istakao da BiH i Republika Indija, kroz istoriju, imaju zajedničko historijsko naslijeđe, koje se odnosi na nekadašnju saradnju kroz Pokret nesvrstanih i saradnju Josipa Broza Tita, Nehrua, Indire Gandi i drugih istaknutih ličnosti iz tog perioda, koje građani Tuzle posebno poštuju, s čime se složio i gost iz Indije. Također, gradonačelnik je istakao da će gradska administracija pružiti punu podršku pri organizaciji Međunarodnog dana joge, koji će u Tuzli biti obilježen 25. i 26. juna 2018. godine, te da se nada da će uz kulturnu saradnju biti otvorene i mogućnosti ekonomske saradnje.

Danas će, u organizaciji Ambasade Republike Indije za Bosnu i Hercegovinu, od 15:00 do 17:00 sati, u tuzlanskoj Kući plamena mira biti održana radionica sviranja na tradicionalnom indijskom bubnju table, a zatim i koncert tradicionalne indijske muzike “RAGA FUSION”. Nastuputi će Rajesh Gangani, svirač tradicionalnog indijskog bubnja table i Zoltan Lantoš, violinist. Koncert u povodu obilježavanja 70. godišnjice neovisnosti Republike Indije, počinje u 19:00, a ulaz je slobodan.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*