NASA otkrila solarni sistem s istim brojem planeta kao u Sunčevom sistemu

NASA je pronašla solarni sistem s istim brojem planeta kao u Sunčevom sistemu.

NASA je pomoću Keplerovog teleskopa ranije otkrila sedam planeta koje kruže oko zvijezde Kepler-90, koja izgleda kao naše sunce. Međutim, naučnici su danas objavili da su otkrili i osmu planetu u sistemu pomoću Googleove tehnologije umjetne inteligencije.

Osma planeta otkrivena je pomoću kompjutera koji je obrađivao podatke iz Keplerovog svemirskog teleskopa i tražio signale koji bi mogli dolaziti s planeta. Ovo otkriće sugerira da se i među ranije sakupljenim podacima mogu nalaziti informacije o solarnim sistemima koje još nisu uočene. Kepler je skupljao podatke četiri godine i pritom pregledao 150.000 zvijezda, navode naučnici.

Planeti u otkrivenom solarnom sistemu su mnogo bliže jedan drugom nego planeti u našem sistemu, ali on je vrlo stabilan.

“Sistem zvijezde Kepler-90 je poput mini verzije našeg solarnog sistema. Malene planete su unutra i velike izvana, ali sve je zgurano mnogo bliže jedno drugom”, izjavio je NASA-in astronom Andrew Vanderburg.

Dodao je da ovo “gotovo sigurno nije posljednji otkriveni sistem s osam planeta”.

Sistem Kepler-90 nije dobar kandidat za pronalaženje života jer je njegovo sunce mnogo veće i dosta toplije od našeg, ali novo otkriće navodi na pretpostavku da bi naučnici mogli pronaći puno više planeta nego što su do sada očekivali, pomoću nove kompjuterske analize ranije skupljenih podataka.

Ovaj sistem je udaljen 2.500 svjetlosnih godina od Zemlje.

(Vijesti.ba / Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*