Šarović – Wigemark: BiH hitno da usvoji strategiju ruralnog razvoja

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović sastao se danas sa šefom Delegacije EU u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH Lars-Gunnarom Wigemarkom, u cilju pronalaženja rješenja za što hitnije usvajanje strategije za ruralni razvoj BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako je istaknuto na sastanku, ukoliko dokument ne bude usvojen do kraja ove godine, BiH će ostati bez sredstava iz evropskih fondova za pomoć poljoprivredi.

„EU je spremna za podršku poljoprivrednicima, ali ta značajna podrška će postati dostupna samo ukoliko se strateški dokumenti usvoje do kraja godine“, istakao je ambasador Wigemark, naglašavajući da je nacrt dokumenta dobio visoke ocijene evropskih institucija, saopćeno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Wigemark je pozdravio napore ministra Šarovića na izradi ovog strateškog dokumenta, ističući nadu da će i Vlada RS u što kraćem periodu prepoznati važnost ovog dokumenta i dati neophodno mišljenje.

Šarović je podsjetio da je riječ o okvirnoj strategiji u čijoj izradi su ravnopravno učestvovali članovi vlada entiteta te da ovaj strateški dokument u potpunosti poštuje nadležnosti RS, čiji zahtjevi su maksimalno uvaženi.

”Ako dokument ne bude usvojen, šteta za BiH, ali i RS, će biti dugoročna i svake godine ćemo izgubiti najmanje 30 miliona evra”, istakao je Šarović, saopćeno je iz Ministarstva.

Učesnici sastanka su se usaglasili da sva druga pitanja kao što je programiranje IPA sredstava treba zasebno rješavati te da to ne smije biti prepreka usvajanja ovako važnog dokumenta za poljoprivredu oba entiteta.

(Anadolu Agency)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*