Erdogan: Pitanje Jerusalema će izazvati buđenje cijelog čovječanstva

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da je Turska ponosna na brigu koju vodi o izbjeglicama i migrantima, javlja Anadolu Agency (AA).

“Koliko god su naše glave u Turskoj uzdignute kada je u pitanju briga o migrantima, nažalost, toliko su pognute glave zemalja koje se predstavljaju kao razvijene, moderne i civilizirane”, poručio je Erdogan na skupu koji je u Ankari organiziran povodom Međunarodnog dana migranata.

Ističući da je Turska primila i zbrinula oko 3,5 miliona izbjeglica iz Sirije, Erdogan je kazao da Turska nema nikakvih skrivenih planova, već da to smatra svojom obavezom prema braći u nevolji.

Turski predsjednik Erdogan i ovom prilikom je osudio nedavni potez američkog predsjednika Donalda Trumpa o priznanju Jerusalema kao glavnog grada Izraela.

“Kada je u pitanju status Jerusalema, moramo poduzeti konkretne, vidljive i efikasne korake”, poručio je Erdogan.

On je kazao da se to pitanje ne može riješiti samo ljubavlju koju svako nosi u srcu prema tom svetom gradu, niti se odogvornost prema tom slučaju može ispuniti samo riječima.

“Svako rasplakano dijete u Jerusalemu i drugim palestinskim gradovima, svaka majka koja pati i svaki pogođeni, pretučeni ili uvrijeđeni čovjek su predznaci nadolazeće oluje. Na mjestu bez pravde postoji nasilje, ali i postoji i početak buđenja. Pitanje Jerusalema će izazvati buđenje cijelog čovječanstva, a posebno muslimana”, poručio je Erdogan.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*