Usaglašena većina preostalih pitanja iz Upitnika: Od 3242 dobijena, ostalo još samo 7

U Sarajevu je danas održana vrlo uspješna sjednica Kolegija za evropske integracije kojom je predsjedavao predsjedavajući Vijeća ministara BIH Denis Zvizdić, a na kojoj se razgovaralo o usaglašavanju preostalih tri posto odgovora na Upitnik Evropske komisije.
Zvizdić je na konferenciji za medije izjavio kako je danas usaglašena većina preostalih pitanja, te da je ostalo još njih sedam koja će se usaglašavati u narednih pet dana.

Naime, danas je od 86 neusaglašenih pitanja riješeno njih 79, a zadužene su nadležne institucije da do kraja godine dostave prijedlog usaglašenih odgovora. Ovo znači da je od 3242 dobijena pitanja u Upitniku Evropske komisije, neriješeno samo još sedam.
Zvizdić je kazao da se neusaglašena pitanja odnose na socioekonomske podatke, ulogu i doprinos obavještajnih službi, pojavnim oblicima terorizma, jasan opis izbora i odlučivanja šefa države i dio koji se odnosi na nestale osobe.

Zvizdić očekuje 15 pitanja iz nadležnosti Predsjedništva BiH bude verificirana na sutrašnjoj sjednici Predsjedništva BiH. On se zahvalio svim članovima radnih grupa koji su na stručan način pripremili odgovore.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić napomenuo je da se u samoj završnici godine rješavaju najvažnije stvari, budući da je prošle sedmice usvojen set zakona o akcizama, a danas se očekuje i da se nakon 14 mjeseci razriješi problem s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) odnosno zastoj u realizaciji Pisma namjere i pregovorima s MMF-om.

– Također, odgovaranje na Upitnik od izuzetnog je značaja jer se radi o tehnički složenom i obimnom pitanju. Kritiziramo se da mi to sporo radimo jer su drugi to uradili za četiri ili pet mjeseci, međutim ovaj posao nije isto raditi u Makedoniji koja ima jedan pravni subjekt, dok se taj posao kod nas rješava u trinaest subjekata – pojasnio je Novalić. Međutim, ovo nije bilo samo rješavanje pitanje Upitnika EK-a, nego se ovdje pokazalo i da funkcionira Mehanizam koordinacije, tijelo putem koje BiH jednim glasom treba razgovarati s Evropskom unijom.

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović podvukla je da je današnji sastanak dao rezultate te je od 3.242 pitanje preostalo još samo sedam koje treba usaglasiti, cijeneći da će se taj broj i ponovo smanjiti nakon što se dobiju dodatna obrazloženja od Predsjedništva BiH.

– Neka pitanja koja su se odnosila na kantone, Federaciju, Republiku Srpsku i neka ministarstva u Vijeću ministara su razriješena stoga ostaju samo pitanja za koja očekujemo angažman drugih institucija da nam pomognu da bismo izašli sa usaglašenim stavom – pojasnila je Cvijanović.

Izrazila je očekivanje da u tom dijelu neće biti nekih prepreka, a ono što je najvažnije je da ovaj proces ide svojim tokom iako joj je, kaže, žao što to nije išlo i brže, međutim u pitanju je veliki posao gdje se zahtjeva interakcija velikog broja institucija i različitih nivoa vlasti.

Zasjedanju Kolegija su prisustvali i minsitar Mirko Šarović, premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović i federalni premijer Fadil Novalić i ministar Vesko Drljača, premijeri kantona i Brčko distrikta, kao i direktor Direkcije za evropske integracije BiH Edin Dilberović.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*