Plenum energetske zajednice: Usvojen Izvještaj o sigurnosti snabdijevanja energijom

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH učestvovala je u radu Parlamentarnog plenuma Energetske zajednice u Beču na kojem je usvojen izvještaj o sigurnosti snabdijevanja energijom u Energetskoj zajednici.

U izvještaju se zemlje članice EU i Energetske zajednice pozivaju na veću solidarnost u osiguranju sigurnosti snabdijevanja električnom energijom i gasom, a zemlje članice Energetske zajednice na dosljednu implementaciju Trećeg energetskog paketa, saopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Zemlje članice pozivaju se da prihvate ciljeve iz Energetske strategije EU do 2030. godine u pogledu redukcije emisije gasova staklene bašte za 40 odsto u odnosu na 1990. godinu, povećanje energije iz obnovljivih izvora na 27 odsto u ukupnoj potrošnji i povećanje energetske efikasnosti od najmanje 27 odsto u odnosu na uobičajenu potrošnju.

Tokom sastanka direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač predstavio je stanje implementacije Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice u zemljama članicama, kao i aktivnosti koje stoje pred Energetskom zajednicom u 2018. godini.

Usvojeni amandmani na prijedlog delegacije BiH
Kopač je istakao važnost preuzimanja i implementacije Trećeg energetskog paketa u zemljama u kojima to još nije učinjeno, kao i preuzimanje i implementaciju Direktive o energetskoj efikasnosti.

Osim delegacije BiH, sastanku Parlamentarnog plenuma, na kome je usvojen niz važnih dokumenata u vezi sa načinom rada i sigurnosti snabdijevanja energijom, učestvovale su delegacije iz osam zemlja članica Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice.

Na sastanku je usvojen Preliminarni poslovnik o radu, koji će biti poslat Ministarskom savjetu Energetske zajednice na konačno odobravanje, a na prijedlog delegacije BiH usvojena su dva amandmana na predloženi tekst Preliminarnog poslovnika.

Članovi Delegacije parlamenta BiH učestvovali su i u radu Prvog parlamentarnog foruma jugoistočne Evrope, koji je bio posvećen energetskoj efikasnosti i kreiranju politika za klimatski održiv razvoj.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*