Formiranje Lige mladih pacifista

U okviru projekta „Orodnjavanje izgradnje mira na lokalnom nivou“ koga implementira Udruženje „HO HORIZONTI“ Tuzla u partnerstvu sa Udruženjem „Forum žena“ Bratunac izrodila se ideja Lige mladih pacifista.

Trenutno se ideja Lige mladih pacifista promoviše na području Tuzlanskog kantona (Tuzla, Gračanica i Srebrenik) i Regije Birač (Srebrenica, Milići i Bratunac).

U narednom periodu imamo u planu širenje aktivnosti na nivou Bosne i Hercegovine.

Naš cilj jeste širenje poruke mira najprije mladima u BiH, sa razbijanjem raznih predrasuda u vidu educiranja, druženja, organizovanja zajedničkih aktivnosti, obilježavanja bitnih datuma i stvaranje bolje atmosfere sa jačanjem međuljudskih odnosa u Bosni i Hercegovini.

S obzirom na važnost mira kako lokalno tako i globalno, mirovno djelovanje je prioritet svima koji žele u sigurnu budućnost, a vrlo je važno istaći da nedostaje političke podrške u procesu pomirenja.

Sa uključivanjem mladih u ovoj Ligi se može poboljšati njihov status, pokazati zrelost tokom procesa pomirenja, te na taj način prikazati da mogu i žele postati promotori dobre regionalne saradnje.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*