Hrvatski ministri blokirali u Vijeću ministara “strateški plan ruralnog razvoja”!?

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine nije uspjelo da osigura saglasnost o “Strateškom planu ruralnog razvoja Bosne i Hercegovine – Okvirni dokument”, saznaje agencija Srna. Ova agencija prenosi da ministri iz reda hrvatskog naroda nisu dali saglasnost na ovaj dokument.

Ranije danas je saopćeno kako je Vlada Republike Srpske, gotovo u zadnji čas, prihvatila ovaj strateški plan čije bi usvajanje u Vijeću ministara omogućilo Bosni i Hercegovini da koristi predpristupna sredstva Evropske unije u sektoru poljoprivrede.

Nakon dobrih vijesti iz Banja Luke, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović je izjavio da će “Strateški plan ruralnog razvoja” odmah biti upućen na usvajanje u Vijeću ministara, te da će a o svemu biti obaviještena delegacija Evropske komisije i nadležni organi u Briselu.

Vlada RS prihvatila plan nakon uvrštene sugestije ovog entiteta
Vlada Republike Srpske je dala saglasnost na revidirani tekst “Strateškog plana ruralnog razvoja Bosne i Hercegovine – Okvirni dokument”, čiju je izradu i usvajanju Evropska komisija definirala kao preduvjet za uvrštavanje sektora poljoprivrede i ruralnog razvoja u proces programiranja Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA 2) EU za Bosnu i Hercegovinu.

Saglasnost Vlade Republike Srpske je uslijedila nakon što su u revidirani dokument uvrštene sugestije i zahtjevi nadležnih institucija manjeg bh. entiteta, te nakon što je naziv dokumenta preimenovan u okvirni dokument, čime se kvalitetnije odražava ustavna nadležnost svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*