Mačke svojim predenjem ublažavaju upalne procese

Brojnim istraživanjima provedenim širom svijeta ustanovljen je začuđujući učinak kućnih ljubimaca na emocionalno, mentalno i fizičko zdravlje njihovih vlasnika.
Utvrđeno je da vlasnici pasa i mačaka znatno manje idu ljekarima. Tajna iscjeliteljske moći ovih životinja djelimično se krije u poticanju pozitivnih emocija. Njihova prisutnost povoljno djeluje na ljudski organizam.

Prema istraživanju australijskog instituta Baker Medical Research, provedenom na približno 6.000 ispitanika, potvrđeno je da osobe koje imaju kućne ljubimce u prosjeku imaju niži krvni pritisak, kao i holesterol, pa su time manje izložene riziku infarkta.

Oni koji su za kućnog ljubimca odabrali psa, uz njega će se više kretati i boraviti na zraku. Zanimljivo je napomenuti da pseća slina sadrži enzim lizozim koji uništava većinu bakterija pa rane brže zarastaju.

Što se mačaka tiče, čini se da frekvencija koju proizvode predenjem potiče lučenje protuupalnih hemikalija u tijelu koje ublažavaju upalne procese. Iste frekvencije djeluju i protiv svih vrsta bolova. Na primjer, ako mačka leži blizu glave osobi koja upravo trpi napad migrene, prema svjedočenju brojnih ispitanika, bol će vrlo brzo nestati.

Ustanovljeno je i da se ljudi znatno brže oporavljaju od operativnih zahvata na kostima i zglobovima, ako tokom dana drže mačku u krilu. Njeno predenje čudesno djeluje i na astmatičare.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*