56618723-e7fc-4a7c-aed3-1d540a0a0a80-pasos-bih-700x402

Državljani Njemačke i dalje imaju najvrednije pasoše, BiH napredovala za jedno mjesto

Konsultantska firma Henley & Partners objavila je godišnji izvještaj o vrijednosti pasoša zemalja svijeta rangiranih po slobodi putovanja.
Njemačka je i ove godine na prvom mjestu i državljani ove zemlje ne trebaju vize za 177 zemalja svijeta. BiH napredovala za jednu poziciju i nakon prošlogodišnjeg 52. sada je na 51. mjestu.
Singapur je ove godine na drugom mjestu i “izgurao” je Švedsku na treće mjesto koje dijeli sa Danskom, Finskom, Francuskom Holandijom Norveškom, Japanom i Velikom Britanijom koje imaju bezvizni režim sa 175 zemalja. Državljani Singapura mogu putovati bez viza u 176 zemalja svijeta.
SAD je na petom mjestu jer su povećale broj zemalja u koje putuju bez vize na 173.

Bosna i Hercegovina ima bezvizni režim sa 105 zemalja. Kada su u pitanju zemlje regije, najbolje kotira Slovenija koja je na 11 mjestu sa 167 zemalja u koje njihovi državljani mogu putovati bez vize.

Hrvatska je na 21. mjestu, Srbija 41, Crna Gora 48, Albanija na 52, a Kosovo na 96. mjestu.

Najveći napredak napravile su bivše zemlje SSSR-a Gruzija i Ukrajina koje su ove godine završile proces liberalizacije viznog režima sa EU i dobile pristup u 32 zemljama.

Od arapskih zemalja najvredniji pasoš imaju državljani Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji su dobili bezvizni pristup za još 28 zemalja u prošloj godini.

Drugu godinu zaredom na dnu liste su Pakistan, Sirija, Irak i Afganistan čiji državljani slobodno mogu putovati u manje od 30 zemalja svijeta.

 

(Vijesti.ba / Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*