Stari most u Mostaru osvijetljen likom Predraga Lucića

Stari most u Mostaru sinoć je bio osvijetljen likom preminulog novinara Predraga Lucića.

Bio je to posljednji oproštaj od novinara, književnika i velikog prijatelja Mostara koji je prije dva dana preminuo u 53. godini života u Splitu.

Posljednji oproštaj je organiziran od strane Centra za kritičko mišljenje, portala tacno.net i Centra za mir i multietničku saradnju iz Mostara.

Omaž za Predraga Lucića će se održati u ponedjeljak 15.januara u kongresnoj dvorani hotela Bristol u Mostaru s početkom u 19 sati  u organizaciji Centra za kritičko mišljenje, portala tacno.net, Centra za mir i multietničku suradnju te Mostarskog kruga.

Lucić je rođen 1964. u Splitu. Osnovnu i srednju školu završio je u Splitu. Studirao kazališnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Režirao u Beogradu, Splitu i Tuzli.

Na Splitskom ljetu 1987. godine napravio je festivalske novine “Summer Times”. Lucić je od januara 1985. povremeno sarađivao u Feralu, satiričnom podlistku Nedjeljne Dalmacije. Od 1988. bio je stalni autor Ferala, a od iste godine u Omladinskoj iskri pisao je kolumnu “Drugačije mlad”.

U Nedjeljnoj Dalmaciji 1989. počeo je raditi kao novinar-terenac, a s Viktorom Ivančićem i Borisom Dežulovićem proširio je Feral koji tada dobiva svoje puno ime Feral Tribune. U jesen 1990. s Feral Tribuneom seli u Slobodnu Dalmaciju, gdje je radio i kao predratni i ratni reporter.

U martu 1993. napustio je Slobodnu Dalmaciju i sa skupinom kolega pokrenuo satiričko-politički dvosedmičnik Feral Tribune. Prve brojeve lista potpisuje kao glavni i odgovorni urednik. U decembru 1993. Feral Tribune postaje sedmičnik. Od tada pa sve do gašenja Ferala 2008., Lucić radi kao urednik lista, autor tekstova, uređuje web-stranice, kreira fotomontaže, ispisuje i uređuje razne rubrike, te pokreće i uređuje “Biblioteku Feral Tribune”.

Pjesničke, prozne i dramske tekstove objavljivao u časopisima “Fantom slobode”, “Ars”, “Sarajevske sveske” i “Naše pismo”.

Objavio je “Greatest Shits – Antologiju suvremene hrvatske gluposti” u koautorstvu s Borisom Dežulovićem, 1998., pjesmaricu “Haiku haiku jebem ti maiku” 2003., knjigu lirike “Ljubavnici iz Verone” 2007., čitanke “Sun Tzu na prozorčiću” 2009., “Bezgaća povijesne  zbiljnosti” 2010. godine i ”Gusle u magli” 2013. godine. Od 2007. zajedno je s Borisom Dežulovićem nastupao u pjesničkom kabareu “Melodije Bljeska i Oluje”.

Nagradu “Judita” Splitskog ljeta, za umjetnička dostignuća u dramskom i glazbenom programu, dobio je 2017. za dramu Aziz.

(NAP)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*