Radnici ne prekidaju štrajk iako je Vlada odobrila novac

Radnici Rudnika mrkog uglja u Zenici odbili su prekinuti štrajk glađu, iako je Vlada FBiH odobrila novac za penzionisanje 44 radnika koji su stekli uslove za odlazak u penziju, javila je reporerka N1 Nerma Turić koja se nalazi na mjestu događaja.

Razlog koji su naveli radnici jeste solidarisanje sa svim radnicima. Oni ističu da će štrajkovati sve dok Elektroprivreda ne riješi statuse ostalih radnika, njih ukupno 117.

Podsjetimo, danas je Vlada Federacije BiH je na hitnoj, telefonski održanoj sjednici, donijela Odluku o odobravanju raspodjele dijela novčanih sredstava ostvarenih prodajom preduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH za uplatu doprinosa za 44 radnika JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo ZD RMU Zenica d.o.o. Zenica koji su stekli uslove za odlazak u penziju.

Ovom Odlukom Vlada Federacije BiH je, u funkciji Skupštine Razvojne banke FBiH, odobrila da za doprinose za PIO/MIO, zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti, prema zakonskim propisima, bude doznačeno 2.597.859,22 KM za 44 radnika JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo ZD RMU Zenica d.o.o. Zenica, koji su stekli uslove za odlazak u penziju, a ne mogu je ostvariti zbog neuplaćenih doprinosa.

(RTV7/N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*