Erjavec: Slovenija priprema tužbu protiv Hrvatske

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izrazio je uvjerenje da će Hrvatska u skorije vrijeme promijeniti stav prema arbitražnoj presudi u vezi sa granicom u Piranskom zaljevu te je najavio da njegovo ministarstvo priprema tužbu protiv Zagreba pred Evropskim sudom pravde (ECJ).

“Uvjeren sam da će Hrvatska promijeniti svoj negativni stav i nadam se da će Evropska komisija sadašnju verbalnu podršku arbitražnom rješenju zamijeniti konkretnijom aktivnošću”, rekao je Erjavec u petak u slovenskom parlamentu.

Prije sjednice vanjskopolitičkog odbora, Erjavec je predstavio aktivnosti Vlade Slovenije po pitanju implementacije arbitraže te zatražio političko jedinstvo svih stranaka u vezi sa ovim pitanjem.

Slovenija bi već krajem februara mogla Evropskoj uniji dostaviti prijedlog tužbe protiv Hrvatske.

Arbitražni sud je 29. juna 2017. godine, sedam i po godina nakon potpisivanja arbitražnog sporazuma između tadašnjih premijera Slovenije i Hrvatske, Boruta Pahora i Jadranke Kosor, objavio odluku o granici između dvije zemlje na kopnu i na moru.

Sud je zaključio da su države uspostavile više od 90 posto granice. Uz to sud je odredio granicu na moru. Utvrđena je da većina Savudrijske vale ili Piranskog zaljeva pripada Sloveniji. Također, Sloveniji je dodijeljen prolaz kroz hrvatske vode širok 2,5 nautičke milje, kako bi imala pristup otvorenom moru.

Slovenija i dalje insistira na implementaciji odluke Arbitražnog suda, koju Hrvatska smatra kompromitiranom i iz koje je izišla odlukom Hrvatskog sabora zbog čega dolazi do problema u odnosima, posebno sa ribarima u Savudrijskoj vali, odnosno Piranskom zaljevu.

(RTV7/N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*