Stanovnici Astane se bave sportom i na -40 stepeni Celzijusa

Stanovnici Astane ne odustaju od kupanja u rijeci Esil (Išim), skijanja niti drugih sportskih aktivnosti na otvorenom, čak ako i temperature zraka sežu i do minus 40 stepeni.

Zima u Kazahstanu traje šest mjeseci, zbog čega su stanovnici Astane navikli na ekstremno niske temperature zraka i ne dozvoljavaju da ih spriječe u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Ekipa Anadolu Agency (AA) je primijetila ribare, plivače i skijaše koji su odlučili vikend provesti baveći se sportom.

Pojedinci su uživali u trčanju i skijanju, dok su se drugi odlučili na topliju varijantu i vožnju bicikla u sportskim dvoranama.

Uldana Romanova je izjavila kako uprkos hladnom vremenu, vikendom unuke dovodi do rijeke kako bi provodili vrijeme zajedno i igrali se.

“Iako je vrijeme hladno, od jutra suprug, petogodišnji unuk i ja se sankamo. Stalno smo u pokretu pa nam nije hladno”, dodala je.

Romanova je rekla kako već 15 godina žive u Astani i da je svjedočila temperaturama i do minus 40 stepeni.

“Ljudi se ne zatvaraju u kuće jer je vani hladno. Bave se sportom i učestvuju u društvenim aktivnostima”, rekla je Romanova.

U ribolov je krenuo i Sergej Sidorov koji da bi došao do ribe, mora isjeći led debeo i do metar.

“Ribolov je jedna od stvari koje volim najviše raditi. Dolazim uprkos hladnoći. Tu sam sam u prirodi i odmaram. Pruža veliko zadovoljstvo”, rekao je Sidorov.

Almas Seyterbayev već dvije godine ulazi u rijeku okovanu ledom.

Dodao je kako je kupanje zimi zdrav način života.

“U vodu je lakše ući na hladnoći. Kada je vani minus 30, temperatura vode iznosi 2-3 stepena”, rekao je.

Seyterbayev smatra kako je hladna voda dobra i za metabolizam i da se kupaju kako djeca od dvije godine tako i stari od 70.

(Vijesti.ba / AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*