Počela potraga za pripadnicima SS divizija u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji

Poljski Institut nacionalnog sjećanja /IPN/ uz pomoć Interpola započeo je potragu, između ostalog i u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji, za oko 1.600 “esesovaca” među čuvarima i osobljem Aušvica i drugih logora iz Drugog svjetskog rata.
Tim istražitelja i istoričara IPN-a traga za njima, prije svega u Njemačkoj i Austriji, ali i u Rumuniji, Holandiji, Francuskoj i Mađarskoj, zato što je među čuvarima logora, odgovornim za ratne zločine, bilo i stanovnika tih zemalja koji su sarađivali s okupatorom i stupali u njegove oružane jedinice.

IPN ovaj pokušaj vidi kao posljednju šansu da se izvedu pred lice pravde zločinci koji su poslije rata uspjeli da se sakriju. Na listu za Interpol stavili su samo one koji još nisu osuđeni, prenijeli su beogradski mediji.

U IPN-u, koji istražuje i dokumentuje nacističke i komunističke zločine nad Poljacima, formiran je u Varšavi poseban tim koji je istražio ko je od 23.000 logorskih čuvara bio u elitnoj oružanoj formaciji “SS”, i zatražio je pomoć Interpola da pronađe “esesovce” iz logora smrti koji bi mogli još da budu živi.

“Do sada je među 23.000 čuvara i osoblja logora otkriveno 1.600 takvih `esesovaca`. U obzir je uziman datum rođenja. Istražitelji su pošli od toga da još mogu da budu žive osobe rođene dvadesetih godina /20. vijeka/. Do sada smo poslali Interpolu 392 zahtjeva da ih nađe, pripremamo postepeno i nove”, rekao je portparol IPN-a Robert Janjicki.

Šef specijalnog tima IPN-a tužilac Boguslav Červinjski rekao je da je Institut od Interpola već dobio nekoliko odgovora Njemačke i Austrije da osobe za kojima se traga nisu žive.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*