Žene su otpornije i snažnije od muškaraca

Statistika je pokazala da u gotovo svim populacijama žene žive dulje od muškaraca, a nedavno su danski znanstvenici ustanovili da je ženski spol otporniji i jači od muškog i kada je posrijedi preživljavanje u gotovo svim teškim životnim okolnostima.
Znanstvenici sa Sveučilišta Južne Danske analizirali su stopu preživljavanja obaju spolova u ekstremnim situacijama kod sedam populacija te ustanovili da je puno više žena nego muškaraca preživjelo ekstremno teške životne okolnosti.
Analizirali su podatke stare 250 godina koji su obuhvatili više razdoblja u kojima su ljudi bili izloženi brojnim ekstremno teškim situacijama poput epidemije smrtonosnih ospica na Islandu polovinom 19. stoljeća, razdoblja Velike krumpirove gladi u Irskoj te veliku glad koja je 1933. pogodila Ukrajinu.
U spomenutim je razdobljima prosječan životni vijek zbog smrtnosti prouzročene bolestima, glađu i nasiljem pao ispod 20 godina, piše Independent.
Premda su krize smanjivale prednost žena kada je u pitanju bio životni vijek, one su i u ekstremno teškim okolnostima bile otpornije od muškaraca.
U svim populacijama znanstvenici su zabilježili manju smrtnost žena u svim životnim dobima, a u svim su populacijama, osim one izložene ropstvu žene u prosjeku živjele dulje od muškaraca, pokazala je studija.
Primjerice, za vrijeme velike gladi koja je 1933. pogodila Ukrajinu djevojčice rođene u toj godini živjele su 10, a dječaci sedam godina.
Ustanovili su da su čak i u Liberiji, zemlji s najkraćim životnim vijekom, novorođene djevojčice bile otpornije i izdržljivije od novorođenih dječaka.
“Hipotezi po kojoj veća stopa preživljavanja kod žena ima biološko uporište u prilog ide činjenica da i u iznimno teškim okolnostima žene preživljavaju češće i bolje od muškaraca, čak i u ranijoj životnoj dobi kada su društvene i bihevioralne razlike među spolovima minimalne ili idu u prilog muškarcima”, pokazala je danska studija.
“Žene u većini modernih društava žive dulje od muškaraca, a dosadašnje su studije pokazale da su za to zaslužni biološki i društveni čimbenici. Ne treba zaboraviti ni hormone, koji u tome imaju važnu ulogu. Naime, poznato je da ženski hormon estrogen potiče imunosni sustav”, podsjećaju danski znanstvenici.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*