Velika Britanija formirala Ministarstvo za usamljene

U Velikoj Britaniji je formirano Ministarstvo za usamljene, a na čelo ministarstva imenovana je Tracey Crouch, zastupnica Konzervativne stranke, javlja Anadolu Agency (AA).
U saopćenju iz Vlade Velike Britanije saopćeno je kako će se ovo ministarstvo, u saradnji sa nevladinim sektorom, boriti sa problemom usamljenosti i socijalne izolacije. Navedeno je također kako če Nacionalni ured za statistiku (ONS) oformiti sistem sa mjerenje stepena usamljenosti.

Naglašeno je također kako su temelji za ovo ministarstvo postavljeni radovima zastupnice Radničke partije Jo Cox, koja je ubijena 2016. godine.

Premijerka Velike Britanije Theresa May, u vezi sa novim ministarstvom u njenoj zemlji, poručila je:

“Usamljenost je nažalost jedna tužna stvarnost za mnoge ljude u modernom svijetu. Želimo se boriti sa ovim problemom kako bi ga usamljeni mogli prevazići, odnosno kako bi imali sa kime podijeliti ono što misle. Jo Cox je osoba koja je uspjela otkriti na kojem nivou je usamljenost u našoj zemlji i svoj život je posvetila tome da pomogne tim ljudima”, poručila je May.

Ministrica za usamljene Coruch istakla je kako će se ministarstvo posvetiti usamnjenima svih starosnih dobi, te dodala:

“Vjerujemo da volonteri, poduzetnici, ali isto tako i zastupnici mogu dati značajan doprinos u borbi protiv usamljenosti. Jo se sa velikom predanošću posvetila ovom problemu. Pomoći ćemo milionima ljudi u Velikoj Britaniji koji pate od usamljenosti i na taj način ćemo se odužiti i Jo”, poručila je Crouch.

Britanska zdravstvena organizacija (NHS) je prošlog mjeseca objavila kako usamljenost u zimskom periodu može biti smrtonosna.

U izvještaju koji je također objavljen prošlog mjesca navodi se kako usamljenost po ljudski organizam ima štetu jednaku pušenju 15 cigareta.

Pretpostavlja se da usamljenost u Velikoj Britaniji osjeća oko devet miliona stanovnika.

(Vijesti.ba / AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*