Ljekari u HNK 23. januara kreću u generalni štrajk

Ljekari, kojima deset godina plate nisu povećane ni za jednu marku, nakon pet štrajkova upozorenja na koje nije bilo konkretnog odgovora Vlade HNK, kreću u generalni štrajk.

Kristina Bevanda, predsjednica Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNK, kazala je za Klix.ba kako nije bilo nikakvog napretka u komunikaciji s poslodavcem te kako nije ispunjen njihov osnovni uslov – određivanje datuma za početak pregovora o novom kolektivnom ugovoru.

“Jedina informacija koju smo dobili je da je resorno ministarstvo poslalo na vladu cijelokupnu papirologiju potrebnu za otvaranje pregovora, ali to nama ništa ne znači. Pokrenuto je i Mirovno vijeće kojem je cilj približavanje strana u sporu, ali to je samo dio potrebnih radnji za pokretanje generalnog štrajka”, kazala je Bevanda.

Podsjećamo, Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije HNK traži poseban kolektivni ugovor, što je praksa u drugim kantonima, te bolje finansijske uslove rada. Traži se povećanje satnice s 2 KM, koliko je sada, na 2,6 KM, kao i povećanje koeficijenta za 1,2 za sve grupe ljekara, doktore medicine, specijaliste i subspecijaliste.

Sindikati u svakoj prilici ističu kako deset godina nije bilo povećanje plata u ovom sektoru ni za jednu marku, što nije slučaj u drugim dijelovima države, te kako je prema zvaničnim podacima već 320 ljekara otišlo iz Federacije BiH.

Generalni štrajk će se provoditi prema zakonom definisanim uslovima, zbrinjavat će se samo hitni slučajevi te životno ugoroženi pacijenti, kao i oni koji se trenutno liječe na odjelima. Za sve ostale, zdravstvene usluge bit će uskraćene.

Prema neslužbenim podacima do kojih je došao portal Klix.ba, zahtjevi ljekara povećali bi izdvajanja za zdravstvo za petnaest miliona KM godišnje. Na taj broj treba dodati i eventualne povišice za ostalo osoblje. Ipak, nagađa se kako kanton koji je službeno bio u suficitu jedanaest miliona KM u 2017. godini ima prostora za udovoljavanje, bar djelomično, zahtjeva koji dolaze iz zdravstvenog sektora.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*