Uhapšen bivši agent CIA-e, SAD sumnja da je radio za Kineze

Bivši agent američke Centralne obavještajne agencije (CIA) uhapšen je u SAD pod optužbom da je neovlašteno prikupljao i širio tajne informacije, javlja BBC. Jerry Chun Shing Lee, naturalizirani državljanin SAD je zadržan na njujorškom aerodromu, saopćilo je ministarstvo pravde.
Uhapšeni je radio za CIA od 1994. do 2007. a potom je odselio u Hong Kong. Slučaj je vezan za istragu FBI, iz 2012., o propaloj špijunskoj operaciji CIA-e u Kini. Dvije godine prije toga, čak 20 informatora u Kini je bilo ubijeno ili uhapšeno u jednoj od najgorih katastrofa američke obavještajne zajednice posljednjih godina. Ali, zvaničnici nisu bili sigurni da li je krivac krtica iz njihovih redova ili hakerski upad u povjerljive podatke.

Američki mediji navode da sada istražitelji sumnjaju da je Lee pomogao Kini. On je pod imenom Zhen Cheng Li, služio u američkoj vojsci od 1982. do 1986. godine. U CIA je radio vrlo povjeljive operacije, imao dozvole za pristup najvišeg ranga, ali svjedoci kažu da je otišao jako nezadovoljan stagnacijom njegove karijere.

Vratio se iz Hong Konga 2012. godine, FBI od tada istražuje zašto gube tako mnogo informatora u Kini. Agenti FBI su pretresli njegove hotelske sobe na Havajima i u Vidžiniji te pronašli dvije knjige s tajnim sadržajima i bilješkama, telefonskim brojevima i pravim imenima tajnih agenata.“ Suočava se sa kaznom od 10 godina zatvora, ali nije optužen za špijunažu zbog čega bi mu prijetila i smrtna kazna.

Dokazi koje imaju istražitelji još ne povezuju optuženog s Kinom, ali za to postoje osnove sumnje, navodi BBC.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*