Zenički rudari stupili u novi štrajk uz obećanje uplate doprinosa danas ili sutra

Oko 40 rudara Rudnika mrkog uglja Zenica danas je u 12 sati odmrznulo štrajk kojim traže uplatu doprinosa. Obećano im je da će sredstva za njihovo penzionisanje biti uplaćena danas ili sutra do 12 sati, ali nisu odustali od svojih namjera.
Neuplaćeni doprinosi te problemi s transferom novca od Razvojne banke FBiH na račun PIO-a natjerali su rudare da se ponovo okupe u zgradi Doma rudara te da štrajkom pokušaju ostvariti svoja prava.

Šemsudin Fetić je izjavio da su rudari do danas čekali uplatu, da postoje obećanja da će to biti riješeno, ali da ne vjeruju dok ne budu vidjeli “crno na bijelo”.

“Ukoliko ne uplate do sutra, ko zna šta ćemo uraditi dalje. Za nas su svi krivi, Vlada FBiH jeste odobrila sredstva, ali gdje su ona uplaćena? Mi nemamo nikakvog papira, a za preostalih 118 rudara kriva je Elektroprivreda i Rudnik mrkog uglja Zenica koji su obećali i njima uplatiti sredstva”, izjavio je Fetić.

Za sada nije poznato do kada će rudari štrajkovati u Domu rudara u Zenici, a uvjerenja su da će njihov problem biti brzo riješen.

Na sastanku prije stupanja u štrajk odlučili su porodici tragično preminulog Šefika Šišića donirati 800 KM koje su dobili kao donaciju od Sindikata radnika rudnika Bosne i Hercegovine.

“Mi smo danas prije sastanka odlučili sve donacije od kolega iz drugih rudnika donirati porodici Šišić. To je naš čin i nešto najmanje što možemo uraditi kako bismo pokazali solidarnost”, zaključio je predstavnik rudara Tevhid Smriko.

Ministar Nermin Džindić na jučer održanom sastanku s premijerom Vlade ZDK Miralemom Galijaševićem je obećao da će sredstva za uplatu doprinosa biti operativna do kraja sedmice. Međutim, rudari u to ne žele povjerovati zbog čega su stupili u štrajk kojim žele ubrzati taj proces.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*