U školskom dispanzeru tuzlanskog Doma zdravlja, sa završetkom zimskog raspusta, očekuju povećan broj oboljele djece od gripe

Prema posljednjim podacima nadležnih zdravstvenih institucija u BiH do sada je registrovano oko 18 i po hiljada pacijenata s oboljenjima sličnim gripi. Broj oboljelih će se povećati kada djecu krenu u školu, a i sada je najveći broj  оbоljеlih оd virusnih infеkciја gripe  u grupаmа prеdškоlskog i škоlskog uzrasta dјеcе.

U školskom dispanzeru tuzlanskog Doma zdravlja, za sada nema povećan broj oboljele  djece od gripe i oboljenja sličnih gripi, što nam je potvrdila i dr Zana Đulović.

Katkad prehlada može dovesti do sekundarnih bakterijskih infekcija srednjeg uha (posebno kod djece) ili sinusa, kao i upale pluća što zahtijeva liječenje antibioticima. Visoka temperatura sa groznicom, jak kašalj s gnojnim iskašljajem, jako natečene žlijezde, jaka bol lica u području sinusa, mogu upućivati na komplikaciju ili ozbiljniju bolest zbog koje je potrebno obratiti se ljekaru.

Kod nekomplikovanih slučajeva prehlade na raspolaganju je samo simptomatsko liječenje: odmaranje u krevetu, uzimanje tečnosti i vode s mnogo vitamina C i primjena nekih lijekova koji olakšavaju simptome prehlade i gripe.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*