Premoštene opstrukcije iz RS, EU će priznati popis Agencije za statistiku BIH

Bez obzira koliko verzija odgovora o rezultatima popisa stanovništva BIH pošalje u sjedište EU u Briselu, Evropska unija će se voditi zaključkom Međunarodne posmatračke misije kojom predsjedava Statistički ured Evropske komisije (Eurostat), koja je potvrdio rezultate popisa koje je uradila Agencija za statistiku BiH.
– Što se tiče Upitnika, kvalitet odgovora je važan za tačnu procjenu stanja u zemlji. Na vlastima u BiH je da odluče kako će u svojim odgovorima na pitanja iz Upitnika prikazati bilo kakve moguće razlike u stavovima institucija ili nivoa vlasti. Prema iskustvima iz drugih zemalja koje su prolazile kroz ovaj proces, nije neuobičajeno naknadno razmijeniti ili tražiti dodatne informacije i to sve dok se informacije koje je Evropska komisija primila iz zemlje koja aplicira ne procjene zadovoljavajućim. Od ključne je važnosti da se BiH usredotoči na postizanje visokog kvaliteta odgovora kako bi umanjila broj potencijalnih dodatnih pitanja, kažu iz Delegacije EU u BIH.

Iz Delegacije dodaju da što se tiče popisa iz 2013. godine, Evropska unija slijedi zaključke Međunarodne posmatračke misije kojom je predsjedavao Statistički ured Evropske komisije (Eurostat), prenose Vijesti.ba.

– Ova misija je zaključila da je popis u Bosni i Hercegovini u cjelini obavljen u skladu sa zakonom Bosne i Hercegovine, kao i evropskim i međunarodnim standardima, navode iz Delegacije EU.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*