Federacija BiH dobila Budžet za 2018

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH usvojio je na vanrednoj sjednici u Sarajevu federalni budžet za 2018. godinu. Budžet je predložila Federalna vlada u najvećem dosadašnjem nominalnom iznosu od 2,88 milijardi KM.
Istovjetan prijedlog usvojen je u srijedu i u Predstavničkom domu, čime ovaj akt može stupiti na snagu.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, u uvodnom izlaganju je delegatima rekao kako je Budžet najbolji što je  mogao biti, te ih pozvao da podrže usvajanje predloženog rješenja, koje su prije dva dana prihvatili i poslanici Predstavničkog doma.

Naglasio je ipak premijer da će i tokom 2018. godine fokus biti stavljen na restriktivnu budžetsku politiku i ograničavanje rasta tekuće potrošnje.

Klub Bošnjaka za i protiv budžeta, zavisno od stranke
Osman Ćatić (SDA) u svom je izlaganju rekao kako je Budžet razvojni i to je ono što ga opredjeljuje da glasa za usvajanje prijedloga Vlade. On kaže kako su ministri uvažili primjedbe, te su predvidjeli izdvajanja za mlade, kao i za kapitalne investicije.

Aner Žuljević (SDP) smatra kako će najveći budžet do sada, kako ga naziva, predizborni budžet, “napraviti haos javnim preduzećima, te kako je budžet rezultat političkog amnaterizma.

Iznos ovogodišnjeg Budžeta, koji je prije dva dana usvojen u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta, veći je za 135 miliona KM u odnosu na prošlogodišnji, a za kapitalna ulaganja izdvojeno je 262 miliona KM.

Među najznačajnijim projektima su ulaganja u putnu infrastrukturu, za šta je planirano 183 miliona KM.

Na predloženom dnevnom redu sjednice Doma naroda nalazi se i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2018. godinu i na odluku o izvršavanju Finansijskog plana Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2018. godinu.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*