U Šapcu rekonstrukcija zločina na Tuzlanskoj kapiji

U četvrtak će u Srbiji biti izvedena rekonstrukcija zločina na Tuzlanskoj kapiji. FTV nezvanično saznaje da će sve to pratiti i Novak Đukić, osuđen na 20 godina zatvora.

Novak Đukić, pravosnažno osuđeni ratni zločinac, još je slobodan čovjek i nalazi se u Srbiji. U vrijeme kada je van dometa pravosuđu BiH njegova odbrana će na vojnom poligonu Nikinci kod Šapca organizovati rekonstrukciju zločina na Kapiji ekperimentalnim ispaljivanjem granate iz različitih uglova.

Sudski vještak Berko Zečević, čiji je nalaz u konačnici prihvatio Sud BiH u pravosnažnoj presudi, tvrdi da ta rekonstrukcija ne može bitnije promijeniti sudski utvrđene činjenice prema kojima je granata, koja je ubila 71 mladića i djevojku na Kapiji ispaljena sa položaja Taktičke grupe Ozren Vojske Republike Srpske, kojom je komandovao Novak Đukić. “Ovo ne može promijeniti nikakve zaključke. Vjerovatno će ljudima koji rade taj eksperiment dati neke odgovore, ali on ne može ništa drastično da promijeni jer sve što je urađeno u mojoj studiji bilo je zasnovano na naučnim pretpostavkama”, dodaje Zečević. Prestavnici Fondacije Istina, pravda, pomirenje pratit će ovu rekonstrukciju. “Odgovornost Vojske RS-a se ne mijenja. Za nas je odgovoran Novak Đukić, postoji pravosnažna presuda. Fondacija nema nijedan element koji govori da je to učinio neko drugi”, napominje Sinan Alić, predsjednik Fondacije.

Za porodice ubijenih na Kapiji je neshvatljivo da se i nakon posljednje pravosnažne presude, kojom je bez ikakve sumnje utvrđena odgovornost Novaka Đukića, ponovo preispituju sudski dokazane činjenice. “Gdje može biti rekonstrukcija Šapcu. Rekonstrukcija se radi samo na licu mjesta gdje se dogodio zločin”, kaže Arif Ahmetašević, otac ubijene Edine. Ahmetašević podsjeća da su i stručnjaci UNPROFOR-a dokazali da je granata koja je uzrokovala masakr na Kapiji ispaljena sa položaja Vojske RS-a na Ozrenu. Zbog posljednjih dešavanja, Ahmetašević najavljuje da će vratiti priznanje koje mu je 2005. godine dodijelila Internacionalna liga humanista za doprinos u spašavanju ratnih zarobljenika drugih nacionalnosti tokom agresije na našu zemlju.

(Federalna.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*