PDPSBIH: Odbijena oba prijedloga izmjena Izbornog zakona

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici nije podržao nijedan od dva prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH. U prvom slučaju predlagači su bili delegati Kluba Hrvata u Domu naroda, a u drugom SDA. Nakon glasanja, počela je nova sjednica na kojoj će biti razmotren i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH.

Prijedlog hrvatskih stranaka, o kojem se glasalo po hitnoj proceduri, a koji je ranije usvojen u Domu naroda, podržalo je 11 poslanika, dok je 29 bilo protiv.

Prijedlog SDA, odbijen u prvom čitanju, dobio je sedam glasova, a protiv su bila 33.

Kako sada stvari stoje, Opšti izbori biće održani po važećem Izbornom zakonu, ukoliko se stranke do početka maja ne usaglase o rješenjima prihvatljivim za sve strane.

Osim toga, poslanici Predstavničkog doma PS BiH danas su u prvom čitanju podržali Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o ombudsmenu za ljudska prava. U prvom čitanju su podržane i izmjene Zakona o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju u bh. institucijama.

Usvojen je Izvještaj o izvršenju budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH, te Izvještaj o finansijskoj reviziji izvršenja budžeta institucija za 2016. godinu, kao i Godišnji revizorski izvještaj o glavnim nalazima i preporukama za 2016. godinu.

K znanju su primljeni revizorski izvještaji za 64 državne institucije.

Prihvaćen je Izvještaj o realizaciji Revidirane strategije BiH za provođenje Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma te Izvještaj o zbrinjavanju izbjeglica i stranaca pod supsidijarnom zaštitom u BiH za 2016. godinu.

Poslanici su dali podršku Izvještaju o pregledanom stanju finansijskog poslovanja političkih stranaka u 2015. godini kao i Izvještaj o slobodi govora i stanju medijskih sloboda u BiH.

Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, čiji su predlagači poslanici nezavisnog bloka Salko Sokolović, Senad Šepić i Sadik Ahmetović nije dobio podršku, jer je podržano negativno mišljenje Ustavnopravne komisije.

U prvom čitanju nisu podržane dopune Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH, kao ni dopune Zakona o sportu koje je predložio poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) Mirsad Đonlagić.

Dom je podržao inicijativa za sazivanje sjednice o negativnom trendu odlaska ljudi iz BiH, posebno mladih.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*