Zaključci sa konferencije „Nominacija sevdalinke na reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa čovječanstva“

Udruženje muzičkih umjetnika prošle sedmice je u BKC-u Tuzla organizovalo je konferenciju, koja je dio aktivnosti u provođenju inicijative za upis sevdalinke u UNESCO listu nematerijalnog, kulturnog blaga čovječanstva.

Na konferenciji su stgručnjaci u ovoj oblasti prezenttirali značaj sevdalinke kroz različite aspekte. Raspravljalo se o sevdalinci kao poetskoj formi,  načinu interpretacije, ali i njenom prisustvu u obrazovanju. Kako je rečeno ovom prilikom bosansko-hercegovačka gradska pjesma, sevdalinka je jedan od najznačajnijih elemenata nematerijalnog kulturnog naslijeđa Bosne i Hercegovine, što je dovoljan razlog da bude dio svjetskog naslijeđa. Sevdalinka je izuzetne poetske, muzičke i historijske vrijednosti. Ima kontinuitet izvođenja od 15. stoljeća do danas i predstavlja ukorijenjenu kulturnu tradiciju.

Učesnici skupa su zaključili i to da je potrebno poduzeti neophodne mjere zaštite sevdalinke od prijetnji kulturne homogenizacije i infiltriranja drugih muzičkih stilova. Podsjećaju da nominacija sevdalinke na Reprezentativnu listu znači veliku odgovornost i uključivanje svih segmenata društva, kao i intenzivnije aktivnosti na njenom očuvanju i promociji, kako kroz obrazovni sistem, tako i organizovanjem festivala, radionica, itd. Sevdalinka nije dovoljno zastupljena u obrazovnom sistemu, što treba promijeniti, zaključak je sa konferencije.

Potrebno je osnovati jedinstvenu arhivu na nivou BiH, koja bi omogućila stručno proučavanje i adekvatnu promociju sevdalinke, te održavanje njenog kotinuiteta.

Nakon ove konferencije planirano je da u februaru, u susrfet 10. jubilarnom Festivalu sevdalinke, bude promovirana knjiga i DVD, sa prethodnih festivala.

U aprilu, tačnije 11. i 12. održat će se Festival sevdalinke „Sevdalinko u srcu te nosim“. Za razliku od prošlih izdanja, ove godine Festival traje dva dana i takmičarskog je karaktera, gdje će na prvoj večeri biti izvedene nove kompozicije napisane u duhu sevdalinke.

( RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*