Bermudski otoci zabranili istospolni brak

Bermudski otoci su, nakon manje od godinu dana od njihove legalizacije, zabranili istospolne brakove, prenosi Anadolu Agency (AA).

Guverner britanskog otočja John Rankin u srijedu je potpisao zakon koji instituciju istospolnog braka zamjenjuje životnim partnerstvom.

Rankin je nakon toga izjavio da, kako je rekao, “novi zakon garantuje istospolnim parovima ista prava kao heteroseksualnim”.

Pojedini članovi britanskog parlamenta su istakli da odluka Bermudskih otoka o zabrani istospolnih brakova ugrožava napore Velike Britanije da unaprijedi prava LGBT osoba.

Organizacija za ljudska prava “Human Rights Campaign Global” je osudila pomenutu odluku, naglasivši da je time ukinuta jednakost u bračnim zajednicama.

“Rankin i bermudski parlament osramotili su Bermude, učinivši ih prvim nacionalnim teritorijem na svijetu koji je ukinuo jednakost u brakovima”, navodi se u saopćenju ove organizacije.

Podsjetimo, istospolni brak na Bermudima legaliziran je u maju 2017. godine nakon što su pojedini parovi tražili jednaka ljudska prava kao heteroseksualni parovi.

Međutim, konzervativne vođe usprotivili su se takvoj odluci, tvrdeći da ona ne odražava interese većine stanovnika Bermuda.

Anadolu Agency

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*