Počinju 23. Zimske olimpijske igre u Pyeongchangu

Ceremonijom svečanog otvaranja danas će u južnokorejskom Pjongčangu (Pyeongchang) početi 23. Zimske olimpijske igre.  Igre se održavaju do 25. februara, a na njima će učestvovati 6000 sportista iz 92 države. Zastavu BiH na ceremoniji otvaranja nosit će najbolja bh. alpska skijašica Elvedina Muzaferija.

Bosnu i Hercegovinu na ZOI u Pjongčangu predstavljaju četiri takmičara – Tanja Karišik i Mladen Plakalović u skijaškom trčanju, te u alpskom skijanju Emir Lokmić i Elvedina Muzaferija.

Tokom narednih 17 dana bit će održana 102 natjecanja iz 15 raznih disciplina u sedam zimskih sportova (skijanje, klizanje, hokej, sankanje, bob, karling i biatlon).

Otvaranju će prisustvovati 35.000 gledalaca, a ceremoniju će preko tv prijenosa pratiti više od dvije milijarde ljudi širom svijeta.

Meteorolozi predviđaju da bi ovo mogla biti najhladnija Olimpijada, a očekuje se da će u toku trajanja ceremonije otvaranja Olimpijskih igara temperatura iznositi -25 stepeni. Zbog toga su organizatori najavili da će skratiti program sa četiri na dva sata. Za sportiste je osigurano grijanje sjedišta, a za gledaoce topla odjeća.

Ovo će biti druge Olimpijske igre u Južnoj Koreji i njihove prve Zimske olimpijske igre. Glavni grad Južne Koreje Seul (Seoul) je bio domaćin Ljetnih olimpijskih igara 1988. godine.

Svečano otvaranje 34. Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu pratite u direktnom prijenosu na BHT1 od 12 sati.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*