Tuzlaci sve češće kupuju polovnu odjeću, oblačenje od glave do pete za 10 KM

Građani Tuzle sve više se odlučuju za kupovinu polovne odjeće koja se u Bosnu i Hercegovinu uglavnom uvozi iz Njemačke. Buvlja pijaca i takozvane “second hand” prodavnice iz dana u dan imaju sve više mušterija, a da platežna moć ne diktira tome gdje će se Tuzlaci odijevati potvrđuje i to da se za kupovinu polovne odjeće odlučuju obični građani, advokati, doktori, profesori, glumci…

Na buvlju pijacu u Tuzli poznatiju kao Hametova pijaca i ove subote hrlio je veliki broj građana koji su u gomilama odjeće uspijevali pronaći određeni odjevni predmet koji je baš kao krojen za njih.

Uglavnom su to majice, hlače, džemperi, kaputi, jakne, suknje, ali i čizme, cipele te patike.

Sezonska sniženja, majica pola marke
Sada su cijene još pristupačnije, s obzirom na to da lagano ulazimo u proljetni period te su zimska sniženja aktuelna i na ovoj pijaci. Pa tako, za majicu dugih rukava koju su prije mjesec dana mogli kupiti za marku danas je dobivaju 50 posto jeftinije.

Od pijačnih trgovaca saznajemo da su kao i uvijek najbolji pazarni dani subota i nedjelja. Pričaju nam da građani u dane vikenda imaju najviše slobodnog vremena koje odluče iskoristititi za obilazak ove pijace na kojoj se pored odjeće i obuće mogu pronaći i televizori, tableti, mobilni telefoni, računari…

Jasmin Muslić iz Tuzle već dvije decenije radi na buvljoj pijaci u ovom gradu, a kako nam kaže odjeću nabavlja u Njemačkoj.

“Ovdje se svega može naći. Pored običnih građana dolazi i elita, doktori, advokati, učiteljice, nastavnice, profesori, medicinske sestre… Vole jednostavno da kupuju ovu odjeću”, ističe Muslić ljubazno uslužujući jednu od svojih mušterija.

Priča nam da su subota i nedjelja najbolji dani za zaradu.

“Svijet izađe, prošeta i nešto kupi. Kad sam u ‘elementu’ malo se i nasmijemo”, nastavlja Muslić koji je u svim vremenskim prilikama za svojim štandom.

On nam objašnjava da netom nakon izlaganja pristigle robe cijene budu nešto veće.

“U početku su dvije marke, a kasnije, kada mušterije ‘proberu’, cijenu spuštam na marku, potom na pola i tu nađeš neku zaradu. Ljudi su ovdje veoma zahvalni jer se obučeš od glave do pete za pet do deset maraka”, nastavlja Muslić.

Raznoliku ponudu odjevnih premeta naš sagovornik ne sortira, sve je kako nam priča, “na kamari”, a na kupcima je da sami izaberu ono što im najviše odgovara.

Nakon razgovora, prolazeći pored ostalih štandova primjećujemo da se trenutne cijene zimskih jakni kreću od pet do deset KM, cipele su od tri do sedam, čizme od pet do 15, a patike od četiri do deset maraka.

Raznolika ponuda je i na štandu Zlate Trako iz Tuzle koja egzistenciju radom na Hametovoj pijaci već 15 godina ostvaruje upravo prodajom polovne odjeće.

“Jakne, majice i hlače koje imam u ponudi su iz Njemačke, a cijene se kreću od jedne do pet maraka. Robu sezonski izlažem, a sniženja uvijek bude. Sad cijene spuštamo, tako da u nekim slučajevima četiri odjevna predmeta prodam za marku”, ističe Trako na čijem štandu uglavnom kupuju stariji muškarci i žene, međutim znaju se pojaviti i sugrađani mlađe životne dobi.

Brendirani kaputi od 20 do 50 KM
Pored buvlje pijace sve više Tuzlaka odjeću kupuje i u “second hand” prodavnicama, kojih u ovom gradu trenutno ima više od deset.

U razgovoru s nekoliko prodavačica saznajemo da je prodaja izuzetno dobra, s tim da su za razliku od Hametove pijace u ovim objektima cijene nešto veće.

Markirana odjeća je zastupljena u većini njih, a cijene su drastično niže u odnosu na ekskluzivne butike u tržnim centrima. U jednoj od prodavnica koja se nalazi u centru grada saznajemo da kupci za kaput nekog od poznatih svjetskih brendova izdvajaju od 20 do 50 KM.

“Građani jako puno kupuju odjeću. Prije je to bilo manje izraženo, jer su se građani krili, ali sada je drugačije. Kod nas dolaze razni profili, od onih građana s niskim budžetom do osoba koje imaju visoke plate”, kaže nam Adela Hadžiomeragić, prodavačica u jednoj “second hand” prodavnici.

Ističe da je riječ o robi koja se uvozi iz Njemačke, naglasivši da su cijene u njenoj prodavnici pristupačne, a kreću se od jedne do 30 KM.

“Robu izlažemo po osnovu godišnjeg doba, a sniženja smo imali pred kraj decembra te tokom cijelog janura. Imamo stalne mušterije i ako nam oni sugerišu da je nešto skupo, mi onda cijene korigujemo naspram njih. Cilj nam je da budu zadovolji, sređeni i da dobiju kvalitetnu robu”, navela je Hadžiomeragić.

Odgođeno plaćanje
Ona nam je iznijela zanimljivu informaciju da stalne mušterije imaju i mogućnost odgođenog plaćanja.

“Stalnim mušterijama i onima u koje imam povjerenje izlazim i na ovakav način u susret, pa im dam robu ‘do plate’. Kroz dosadašnji rad upoznala sam osobe i već znam šta im odgovara, odnosno šta bi vjerovatno kupile te im spakujem, one odnesu kući, probaju i na kraju se vrate da plate”, istakla je Omeragić.

Da je trend kupovine polovne odjeće itekako prisutan u Tuzli, osim po riječima svih naših sagovornika uvjerili smo se i sami nekoliko puta.

Stoga, ukoliko već sutra na vašoj doktorici, profesorici ili medicinskoj sestri primijetite neku elegantnu košulju, ili kaput poznate svjetske marke, ne mora značiti da je kupljena u renomiranom centru, jer možda je upravo ona jedna od stalnih mušterija na buvljoj pijaci ili “second hand” prodavnici u kojoj odjeću kupi i na odgođeno plaćanje.

Klix.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*